fejlec logo magyar    english

uszt fejlec

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Európai Uniós támogatásból Hatékony termesztéstechnológia kutatása és kísérleti fejlesztése a Nyugat-Magyarországi régióban a Durum búza  (Triticum durum ) termesztésében projekt valósult meg.

2012.12.31

A Lajtamag Kft. uniós támogatással támogatásból Hatékony termesztéstechnológia kutatása és kísérleti fejlesztése a Nyugat-Magyarországi régióban a Durum búza  (Triticum durum ) termesztésében projektet hajtott végre a Nyugat-Magyarországi régióban. A projekt végrehajtására 172.680.000,- Ft uniós támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében, a projekt összköltségvetése 237.400.000 Ft.

A durum búza az olasz típusú száraztészta (pasta) elsődleges alapanyaga világszerte. Nagyüzemi termesztése mindössze 30 éves múltra tekint vissza Magyarországon, vetésterülete alig haladja meg az őszi búza vetésterületének 1%-át. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) a GOP-1.1.1-09/1-2009-0053 sz. projekt keretében a Lajtamag Kft.-vel közösen azt a feladatot vállalta, hogy néhány konkurens fajtához viszonyítva tesztelje az ATK-ban jelenleg rendelkezésre álló genetikai alapanyag termőképességét több dunántúli termőhelyen és vizsgálja a különböző környezetből származó minták technológia minőségét. Meghatároztuk a durum búza genotípusok termőképességét és technológiai minőségét befolyásoló agronómiai kezeléskombinációkat.

A projekt 3 évében összesen 16 durum búzafajtát és nemesítési törzset teszteltünk négy termőhelyen, melyek közül három [Martonvásár (MV), László-puszta (LP) és Bicsérd (BI)] az ATK által kezelt terület volt, míg a negyedik termőhely a Lajtamag Kft. területén helyezkedett el valamint technológia fejlesztést támogató kisparcellás agrotechnikai kísérletek zajlottak.

A projekt végrehajtása során nyitó és zárórendezvényt, egy egyéb találkozót szerveztünk, a kutatások eredményeit a szakmai médiában publikáltuk. A végrehajtáshoz laboratóriumi eszközöket valamint a kisparcellás kísérletekhez vetőgépet vásároltunk.

A projekt által megvalósított termesztéstechnológiai fejlesztésre építve kezdetben kistérségi majd regionális termelői integrációk alakíthatók ki, nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió területén is. A fejlesztés eredményének felhasználásával hazai, osztrák, olasz malmok számára biztosíthatunk megfelelő minőségű alapanyagot.

A projekt 172.680.000 Ft Európai Uniós támogatásból, 64.800.000 Ft saját erő mellett, 237.400.000 Ft összköltségből valósult meg.

logo2 uszt lablec

arlista

zoldtragya

szoja