fejlec logo magyar    english   

Ebben az évben a legkeresetteb aprómagvú növény a facélia volt Győr-Moson-Sopron megyében. Ezt követte az olajretek és a mustár. A gazdák nem felejtették el, hogy a három legkeresettebb növényfajon kívül van más alternatíva is, mint például a bíborhere, vöröshere, lucerna és más aprómagvak. A biztos termés érdekében azonban több tényezőre is oda kell figyelni.

A 2017. évben tapasztalt időjárási anomáliák után sokan reménykednek egy jobb évjáratban, de jelenleg semmi kecsegtető nem ígérkezik. A rossz csapadékeloszlás egyre jobban nehezíti a betakarítást és talaj előkészítést, ezért egyre többen gondolkodnak tavaszi vetésű kultúrákban.

keszuljunk tudatosan a kovetkezo szezonra 1Tapasztalatunk, hogy a környékbeli gazdák nem csak megkedvelték, de megtanulták sikerrel termeszteni a nem csak zöldtrágya keveréknek alkalmas facéliát. Igen kedvelt a méhészek körében is és további előnye, hogy nincs közös kórokozója, valamint kártevője a keresztesvirágú, illetve más növényekkel, ezen felül cián tartalmú vegyülete gyéríti a talajban található fonalférgeket. Egyetlen nehézsége a gyomírtás, mely 2018-ban még vegyszeres kezeléssel megoldható, amennyiben 2017. december 3-ig leköti a szükséges Linuron vegyszer igényét. De nem szabad utána sem elfeledni, kivonni a vetésforgóból, mert gyomfésű alkalmazásával igen szép és ápolt állományokat lehet biztosítani. A kedvelt Lilla facélia mellett a Liza névre keresztelt új fajta még jobban tűri a tág sortávolságot, így a sorközművelés az állomány összezáródásáig alkalmazható.

keszuljunk tudatosan a kovetkezo szezonra 2A mustár és olajretek termelésnél nem változnak egyelőre az alkalmazható vegyszerek, így ezen növények szintén nagy biztonsággal termeszthetők gyengébb minőségű talajokon is. A fő növényként termesztett olajretek és mustár rendkívül jó hatással van a monokultúrák megtörésére, karógyökerükkel lazítják a talaj szerkezetét, a művelt rétegben tartják a következő kultúra számára a felvehető tápanyagok nagy részét és javítják a talaj vízgazdálkodását. A közös kártevők és kórokozók miatt figyelni kell, hogy a következő kultúra ne tartozzon a keresztesvirágúak családjába. Fonalféreg gyérítő hatása miatt igen kedvelt növényeknek számítanak.

Azok a gazdálkodók, akik zöldtrágyázásban is gondolkodnak még könnyebb helyzetben vannak, ha mustár vagy olajretek termesztésébe vágtak. Amennyiben rosszul kel egy állomány a csapadékhiány vagy hirtelen lehűlés miatt, még mindig kombinálható más alternatív növényekkel, mint például pohánka, facélia, bíborhere, keszuljunk tudatosan a kovetkezo szezonra 3stb, mellyel biztosítható egy jó méhlegelő és talajborítottság. A bedolgozása is igen költséghatékony, mert nem igényel mély beforgatást. Sokkal hatékonyabb, ha tárcsával aprítják fel, majd szárbontó baktériummal segítik a tarlómaradványok bomlását.

Az így előállított szerves anyag a folyamatos bomlás következtében felszaporítja a talajban azon hasznos szervezeteket, mely a következő kultúrának még jobb tápanyagellátást biztosíthat. Azonban érdemes a tápanyagutánpótlást talajvizsgálati eredményekre alapozva végezni, hogy a megfelelő hozamot elérhessük a következő kultúránál.

keszuljunk tudatosan a kovetkezo szezonra 4Az állandó kultúrának számító vöröshere és lucerna igen nagy odafigyelést igényel. Egy aszályosabb időszakban lassabb a növekedési erélyük, mely egy kisebb csapadék mennyiség hatására igen gyorsan megugrik és június közepén már aktuálissá válik az első kaszálás. A Kaszálékot vetőmag termesztés esetében sem szabad a területen hagyni, mert nem lesz egyenletes a növekedés. Előfordulhatnak sülevényes foltok kialakulása az állományban, mely a talaj rossz vízgazdálkodása és a minimális csapadék miatt alakul ki. Sajnos ezek a részek kiesnek az előállításból. A megmaradt növényállományt azonban érdemes folyamatosan figyelni. Augusztus végétől szeptember közepéig folyamatosan érik az állomány, ezért ahol nincs állattenyésztés ott érdemes deszikkálni és egy menetben betakarítani. Amennyiben cél a vetőmag fogás és a szármaradványok takarmányként való hasznosítás, a két menetes betakarítást tudjuk ajánlani, mikor a növényállomány 80%-a bebarnult. Rendre vágásnál az utósérés teljesen normális folyamat. Ilyenkor a félig barna csigák és bugák 2-3 nap alatt beérnek és gond nélkül betakaríthatók kombájnnal. A nagyon gyomos területeken termesztett vöröshere és lucerna vetőmagja minimális, melynek hozamát tisztító kaszálással lehet növelni. A tisztító kaszálásnál azonban oda kell figyelni, hogy időben történjen meg, mert különben elveszti jelentőségét.

keszuljunk tudatosan a kovetkezo szezonra 5

A külföldi piac egyre jobban keresi a minőségi vetőmagokat és az olyan területeket, ahol nagy szakértelemmel minőségi előállítást végeznek.


Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse munkatársainkat!

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.