fejlec logo magyar    english   

kukorica es napraforgo termesztesi tanacskozas 1Debrecenben került megrendezésre a kukorica- és napraforgó-termesztéssel kapcsolatos tanácskozás szeptember 5-én, melyen többen arra kaphattak választ, hogy miért fontos a minőségi vetőmag beszerzése, a jó termesztés technológia betartása és milyen kihívásokat tartogathat még számunkra a jövő.

A növényiolaj piacnak igen kiszolgáltatott hazánk, akár csak fehérje export tekintetében. Az árak ugyan magasnak mondhatók, de a termesztéstechnológia korszerűsítésével, a magasabb teljesítményű hibrid vetőmagok beszerzésével a költségek is megnőnek, mely a végén nem eredményez kimagasló profitot, mint ahogyan az régen megszokott volt. A jó minőségű napraforgó olajra egyre több ipari szegmensben van igény és ez arra sarkalja a gazdálkodókat, hogy próbálják meg beilleszteni a magas olajsav tartalmú napraforgókat a vetésforgójukba. Ezek a napraforgók azonban több tápanyagot és védelmet igényelnek megszokott társaiktól. A még több műtrágya és vegyszer magasabb kiadási költségeket vonz maga után és a hozam nem minden esetben tükrözi az állományra költött összegeket.

A tanácskozáson kiemelték, hogy még több problémát okoz a fusarium fertőzés az olyan területeken, ahol időben megérkezik a várt, de nagy mennyiségű csapadék. Igen nagy jelentőségű lesz az olyan hibridek alkalmazása, melyek jobb toleranciával bírnak és gyors a vízleadási képességük.

Ugyan akkor a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek azt is egyre jobban érzik és elfogadják, hogy az időjárás változik és vannak olyan kultúrák, melyek már a mostani évjáratban bebizonyították, hogy öntözés nélkül nem tudják biztosítani a megszokott hozamot. Az öntözés azonban többlet költséget jelent és csak olyan kukorica és magas értékű kultúráknál térülhet meg, melyeknek biztos piaca van. Ugyan a biodiesel és etanol gyártás feltörekvőben van, a felhasználók köre még mindig nem akkora, hogy egy teljes piaci kukorica es napraforgo termesztesi tanacskozas 2szegmenst eltartson.

Öntözni azonban szükséges lesz, mert a nagy- és koncentrált mennyiségű csapadék nem minden esetben ott jelentkezik és csapódik le, ahol szükség van rá, illetve a poros talajszerkezetek miatt egyre rosszabbul hasznosul. A nagy hőingadozások, hőségnapok sem a sikeres mezőgazdaságot támogatják, ezért szükség lesz egy új, korszerű technológia kialakítására, melyből az öntözés sem maradhat ki. Víz nélkül nincs sikeres gazdálkodás.

A bemutató kísérleti növényei hűen tükrözték a különböző termesztési technológiák előnyeit és hátrányait. Fő szempont idén a növényvédelem volt, főként kukoricánál. A készítmények igen sikeresnek mondhatók, már csak az a kérdés, hogy a gazdálkodóknak is megtérül, amennyiben drágább készítményeket alkalmaznak majd az állomány védelmének érdekében.

Egy dolog biztos. Ebben a gyorsan változó világban minden termelőnek előre kell gondolkodnia, különben gyorsan kudarcba fulladhat egy rosszabb évjáratnál az éves tervezete.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.