fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

Eseti engedélyek
Az idei szezonban is – az állandó engedéllyel rendelkező termékeken kívül, – vannak olyan készítmények, melyek eseti vagy szükséghelyzeti engedélyt kaptak. Ezek közül a szántóföldi termesztésben néhány számunkra fontos engedély a következő:

Afalon Dispersion gyomirtó szer: facélia
Cliophar gyomirtó szer: facélia
Flumite 200 atkaölő szer: hibridkukorica, szója
Nero gyomirtó: olajretek
Nuflon gyomirtó: facélia
Pyranica 20 WP atka- és rovarölő szer: szója
Riza 250 EC gombaölő szer: olajretek
Targa Super gyomirtó szer: facélia

Időszerű növényvédelmi és tápanyagellátási munkák
Aktuális szántóföldi feladat a napraforgó és a szója alapgyomirtása; a keresztesvirágú kultúrák rovarölő szeres kezelése; a rovarölő szeres kezelések repcében, mustárban, olajretekben, borsóban és a talajfertőtlenítés a kukorica, különösen a hibridkukorica kultúrákban.

Fontos feladat a mezőgazdasági és kertészeti kultúrákban a hideghatás és a fagyhatás káros hatásainak mérséklése. Erre a célra biostimulátorokat, növénykondícionálókat lehet használni a környezeti stresszhatások ellensúlyozására.

Szintén a növények harmonikus fejlődését segíti a kiegyensúlyozott tápanyagellátás. A „mennyiségi” műtrágyázásra már a legtöbb növény esetében sor került. Most a lombtrágyák kerülnek sorra, melyek szerepe elsősorban a korrekció: minőségjavító, mennyiséget növelő hatásuk van a kultúrnövényekre, hiánybetegségek kialakulását akadályozzák meg.

Néhány fontos tápelem
A kén életfontosságú aminosavak építőeleme, a fehérje bioszintézisben van szerepe. Hiányában a növények fejlődése lelassul, a levelek sárgulnak, az alsó levelek vörösesen elszineződnek. A termésmennyiség csökken. Jelenléte fokozza a gyökerek növekedését, a növények fagytűrő képességét. Kénigényes növények: repce, mustár, olajretek, napraforgó, magas olajsavas napraforgó, hagymafélék, lucerna, kalászosok.
A növényeknél két időpontban van szüksége nagyobb mennyiségben foszforra: csírázáskor, a gyökérfejlődés idején és később, a virágzás és terméskötődés idején. Foszforigényes növények: kukorica, kalászosok, keresztesvirágúak.
A bórnak szerepe van a virágképződésben, megtermékenyítésben, magkötésben, hüvelyeseknél a gümőképződésében. Bórigényes növények: gyümölcsök, repce, mustár, olajretek, facélia, napraforgó, cukorrépa, szőlő, burgonya.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.