fejlec logo magyar    english   

Ausztriában körülbelül 50 búzafajta van a piacon. Ezt a gazdag ajánlatot a gyakorlatban jól ki lehet használni. A hozam és fajtajegyek felé orientálódás hívta életre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összehasonlító vizsgálatait.

A hozamok és a minőség optimalizálása éppen annyira függ a termelési céltól, a termőföldtől, az előveteménytől, a talajműveléstől és a vetésidőtől, mint a N-trágyázástól vagy további üzem-specifikus szempontoktól. E tényezők mind befolyásolják, hogy a megfelelő búzafajtákat válasszunk.

Funkciók helyzettől függően

A télállóság Ausztriában, a hegyvidéki, erdős tájakon fontosabb, mint Burgenlandban, vagy Stájerországban. Ezen időjárási viszonyok között rendkívül előnyös a közepes téltűrő képességű fajták használata a termesztésben. Az Alpok lábánál, ahol jellemző az állattartás és a nagy mennyiségű műtrágyázás, a termelők a kiváló stabilitású fajtákat igénylik. Ezek betegségekkel szembeni rezisztenciája lehetővé teszi, hogy a gombaölő szerek költségén spóroljon a termelő. A 2013-as csapadékos tavaszon a levélszárazság az Alpok lábánál és az erdős vidékeken is nagyon gyorsan elterjedt. A levélszárazságot okozó, Septoria triciti vírussal szemben jó ellenállóságot mutatnak az Avenir, a Henrik, a Hewitt, a Kerubino, a Norenos és a Papageno fajták. A Pannon vidéken a barna rozsda és a levélfoltosság sokkal gyakoribb.

Ausztria minőségi búzafajtája

Ausztriában a szárazság és a forróság gyakran korlátozza a hozamnövekedést. A minőségi búzák generációjának a pannon klíma a megfelelő.

A közepesen korán érő 5-ös osztályba sorolt Midas ezen a területen a legerősebb búzafajtának számít. Az egykalászos típusba tartozik, hozama  körülbelül 380-500 kalász/m². A penésszel és a kalászfuzáriummal szemben eléggé ellenálló, utoljára a barnarozsda-fertőzés volt jellemző rá. Ahol kimondottan ellenálló fajtákra van szükség, a később érő Norenos lehet a megoldás. Elsősorban mélyen fekvő talajokon jöhet szóba. Hektolitertömege 3-5 kilogrammal az Adesso, az Energo, a Lukullus vagy a Midas alatt van.

A középkésői Angelus bármilyen talajon beválik. A Larurenzio és a Lukullus szorosan kapcsolódnak egymáshoz: a jó csírázóképességet a magas hektolitertömeggel és átlag feletti proteintartalommal kombinálják. Az Adesso gond nélkül kibírja az erős fagyokat is, és figyelemreméltó minőségre képes. E fajták a gyenge minőségű talajokon is jelentős hozamot hoznak a gyors növekedésüknek és a korai érésüknek köszönhetően. Ezzel szemben a Fulvivót elsősorban jobb minőségű talajokon lehet eredményesen termeszteni. A hozambiztos Energonak kedvező a proteintartalma, azonban 2013-ban néha csökkenő esésszámot mutatott. A Pannonikus egy rövid szárú, stabil és korán érő búzafajta, amit közepes és mély talajokra ajánlanak.

Az Astardo és az Antonius jó minőségéről és magas proteintartalmáról ismert. Ebben az évben egyes régiókban több volt a sárgarozsda-fertőzés, amiért a fajtaspektrumban bekövetkezett változások a felelősek. Az Albertus és az Arnold hektolitertömegben és proteintartalomban az elsők között van, de hozamai erősen korlátozottak.

A nedves területek minőségi búzafajtája

Az Alpok lábánál, Kelet-Stájerországban, Dél-Burgenlandban, vagy akár Karintiában is ugyanolyan sikeresen termesztik a minőségi búzákat. Nem minden fajta alkalmas azonban arra, hogy ezekben a régiókban eredményesen termesszék. A stabil Norenosnak N-utánpótlásra van szüksége, de a levélszárazsággal szembeni közepesen jó ellenállósága pozitív eredmény. Ezzel szemben sajnos a Lukullus és a Richard fajták folyamatos levélnedvességük miatt az elmúlt években gyakran megfertőződnek ezzel a betegséggel. A fertőzés ellen vegyszeres védekezés szükséges. Az érési időszak instabil időjárása ellenére is gyorsan növekedik, és az esésszáma is stabilabb, mint a Ludwignak.

Malmi búza a nedves területeken

A Sax fajta stabil, és a legtöbb betegséggel szemben közepesen jó ellenálló képességet mutat, de a sárga rozsdára érzékeny. A magas hozam, kissé szűkös proteintartalommal párosul ennél a fajtánál. A fagyálló Avenir a széleskörű betegség ellenálló-képességéből profitál legjobban, ez a fajta néhány nappal később érik. Az eddigi tapasztalatok alapján az Estivus tárolása veszélyes. Ebben az évben jellemző volt a levélszárazság, és valamivel a képességei alatt teljesített.

A Mulan fajta kedvező agronómiai jellemzői és alkalmazkodóképessége miatt jelentős, bár a hektolitertömege néha kifejezetten kevés.

Ha valaki előkelő malmi búzát keres, akkor a Kerubinora kell gondolnia. A megfelelő állománysűrűség körülbelül 500-630 kalászoló tő négyzetméterenként. A Chevalier nagy előnye hosszú csírázási nyugalmi állapota és esésszám –tabilitása. Még változékony időben is stabil a hozama. A Chevalier előnytelen tulajdonsága viszont, hogy fogékony a barnarozsdára. Szemtermése több éve 4-12 %-kal az Avenir, a Pedro, a Sailor és a Sax alatt van.

Különleges búzák – takarmánybúza

A Hewitt a stabilitás egy sikeres kombinációja a levélbetegségekkel szembeni ellenálló-képesség és a hozambiztonság terén. A Henrik fajta termelésekor legalább középsűrű állományt kell létrehozni. A vetés október elején, közepén optimális. A Winnetou olyan területeken termeszthető, ahol enyhe a tél. E fajtánál a penész és a barnarozsda ellen időben kell védekezni. A közepesen hosszú Papageno gyengesége, hogy hajlamos a barnarozsdára, a fuzáriumgombák viszont kevésbé tudják megtámadni. Etanol gabonaként való termesztése közepes hektolitertömeget eredményez. A malmi búzaként osztályozott fajtákat gyakran vállalaton belül használják fel.

Az etanolnak termesztett búzánál a hektolitertömegre kell figyelni

Az etanolbúzák hektolitertömege legalább 73 kg kell, hogy legyen (bázis: 76 kg), és az esésszámának 180-at kell elérnie. Az etanolbúzákat az Alpokalján és az erdős területeken gazdaságosabban lehet termeszteni. Ausztriában etanolnak a Balaton, a Mulan, a Norenos, a Papageno, a Pedro, a Pluto vagy a Salvador fajtákat termesztik. Június óta Pischelsdorfban búzakeményítőt készítenek. A nyersanyag iránti követelmények ugyanazok, mint az etanolbúzánál, nincsenek speciális termesztési igényeik.

Búza vetőmag bioüzemeknek

Biovetőmag előállítására az Albertus, az Antonius, az Arnold, az Astardo, a Capo, a Donato, az Element, az Energo, a Lukullus, a Papageno, a Philipp, a Pireneo és a Lukullus fajták is alkalmasak. A Capo nagyon értékes, mivel gyenge magállományát jó gyomelnyomó képessége, levélbetegségekkel szembeni toleranciája és magas hektolitertömeget elérő képessége kompenzálni tudja. Ahol kevesebb nyersanyag áll rendelkezésre, ott a tapasztalatok alapján az Arnold és az Albertus fajták hozhatnak megfelelő hozamokat. A kelet-ausztriai biobúza kutatásokban az Arnold a közepes területeken 1,6%-kal, a nedves területeken pedig 1,2 %-kal több proteint hozott, mint a Capo. Az Antonius, az Astardo és a Pireneo az átlag feletti hozamokat tiszteletre méltó szemminőséggel kombinálja, de a növekedési időszakban érzékenyen reagál az időjárásra.  Az Element szintén a proteinban gazdag fajtákhoz tartozik, de hozamban az Energo alatt marad. A Lukullus nagy hektolitertömeget képes elérni és ennél a fajtánál kedvező proteintartalommal és esésszámmal lehet számolni. A Donnato gyorsan fejlődik tavasszal, és hatékonyan veszi fel a harcot a gyomokkal szemben. Proteintartalomban a Donnato valamivel a Capo színvonala alatt van.

Őszi durumbúza – csak jó talajokra

Jelentős lépés volt a búzatermesztés fejlődésen, amikor 1998-ban megjelent az első durumbúza fajta (Heradur). A durumbúza hozamától 16-28 %-kal még a minőségi búzák hozama is elmaradt. A durumbúzát csak Kelet-Ausztria közepes és jó minőségű talajain szabad termeszteni.

A közepesen jó stabilitású Auradur hosszú évek óta bizonyít. Az Elsadur még korábban érik és az őszi búzák előtt biztosan be lehet takarítani. A Logiduron a kalászolás időszakában nem mutatkoznak a levélfoltosság jelei. Az asszimilációs terület veszteségei ellenére a hozamveszteség csak nagyon alacsony lehet. A Lupidurban a kielégítő télállóság egyesül a jó hozamokkal és a kimondottan jó minőséggel. A hasonlóan fagyálló Wintergold hozamokban és minőségben éppolyan kiváló. A mélyen fekvő területeken, illetve a magasabb N-adagolásnál a Lupidur és a Wintergold állóképessége valamivel szerényebb.

Tönkölybúza a bioüzemeknek

A tönkölybúza termesztése még új a piacon, túlnyomórészt a bioüzemek részesítik előnyben. Az Ebners Rotkorn és az Ostro magas növésű, kevésbé stabil fajták. Elsősorban rosszabb minőségű talajokon és alacsonyabb N-ellátottságú talajokon célszerű termeszteni. Az EU-s Filderstolz fajta alacsonyabb növésű, stabilabb és hozambiztosabb. A Filderstolz hozamait erőteljesen ronthatják az erős fagyok.

Növekedés és esésszám

A növekedés terén minden gabonafajta és az összes termesztési terület érintett. Ausztriában 2005. július elején a sárga érettségben lévő búzaállomány elkezdett növekedni. 2006-ban és 2008-ban az esős időjárás az Alpok lábánál, illetve az erdei vidékeken idő előtti csírázáshoz vezetett. A magok több, mint három százaléka láthatóan növekedni kezdett, ezáltal az esésszám a kritikus érték, 220 alá esett. Az őszi durumbúza az érés idején fellépő esőzésekre nagyon érzékenyen reagál. A búzafajták közül az Astardo, az Augustus, a Ludwig, a Pireneo, és a Saturnus sokkal veszélyeztetettebb, mint az Albertus, a Chevalier, az Energo, az Estevan, a Lukullus, a Midas, a Pannonikus és a Sax. A változékony időjárás és a csökkenő aratási kapacitás miatt a betakarítás során az érzékeny fajták élveznek prioritást. Ausztriában 2014 júliusában 3-5 napot esett az eső. Ezért is meglepő, hogy az esésszám mégis 150 alatt van.

Búza kukorica után

A kukorica növényi maradékai a kalászfuzárium fertőzés fő forrása. Hogy megakadályozzuk a fertőzést, a kukorica szalmát apróra kell vágni, némi rothadás után pedig be kell szántani. Vannak olyan fajták, amelyek ellenállóak a kalászfuzáriummal szemben, ilyenek például az Albertus, az Angelus, az Antonius, az Astardo, az Avenir, a Chevalier, az Energo, az Estivus, a Lukullus, a Midas, a Norenos, a Papageno, a Pedro, a Richard, vagy a Sailor. A sütőipari és az etanol búzánál az állomány egy százalékánál többnek nem szabad fertőzöttnek lennie.

A kőüszög fertőzést el kell kerülni

A törpe kőüszög és a közönséges kőüszög az őszi búzát és a tönkölyt jelentősen károsíthatja. A jelenlegi búzafajták között nincs a közönséges üszög ellen rezisztens fajta. A problémát megfelelő minőségű vetőmaggal és kezeléssel lehet orvosolni. A talajban lévő törpe kőüszög spórák a búzát és a tönkölyt leginkább november és március között károsítják.

A fertőzés leginkább hóval borított, nem fagyott talajon jelent veszélyt. Az erdős vidékeken, az Alpok lábánál és Kelet-Stájerországban, éppúgy, mint Karintiában nagyobb a fertőzés valószínűsége. A konvencionális búza termesztésénél hatástalanították a veszélyt, amikor a vetőmagot „Celest Extra 050 FS” készítménnyel kezelték. A hagyományos vetőmagnál használt maró anyagok hatékonynak bizonyulnak. A biotermesztésnél az értékes vetőmag különösen jelentős, nagymértékben tisztának kell lennie. Ezért a biovetőmagnál alkalmazott maró anyag, a „Cerall” kevésbé hatásos, mint a kémiai- szintetikus összetevők.

 

 

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.