fejlec logo magyar    english   

Figyeljünk a szója állományunkra! Terjed és támad a fehérpenészes szárrothadás!

Sclerotinia sclerotiorum. Ha a szójaállományban hervadt, száradt töveket látunk elszórtan vagy foltokban akkor a területünket – nagy valószínűséggel – a fehérpenészes szárrothadás támadta meg. Tüzetesebben megnézzük a beteg töveket, azokon fehérpenész csomókat „vattacsomókat” találunk. Elhal a főág, de a gomba az oldalágakba és a hüvelyekbe is bekerülhet.

A szemek töppedtek, takarmányozásra használhatatlanok lesznek. Gazdasági kára igen jelentős, úgy is mondhatnánk, hogy katasztrofális. A termés kiesés mértéke a 30-50 %-ot is elérheti. Az ellene való védekezési eljárások közül legfontosabb a 4 évenkénti vetésváltás betartása. Ezen kívül kerüljük a napraforgó és repce előveteményt. Az idei évben a megbetegített táblákban kivétel nélkül az utóbbi 4 évben előfordult napraforgó vagy repce. A vegyszeres védekezést korlátozza az engedélyezett szerek hiánya és a kijuttatás technológiai nehézségei. (A teljes állományt érnie kellene a permetlének ).A betegség tüneteinek nagy tömegű megjelenése után már csak a „tűzoltás” a további fertőződés megakadályozása a cél. Állományban engedélyezett növényvédő szerek erre még nincsenek forgalomban. A növényvédelmi hatóságtól szükséghelyzeti engedélyt kell kérni írásban, magas illetékkel. A napraforgóban és repcében engedélyezett fehérpenészes szárrothadás elleni készítmények jöhetnek számításba a védekezés során. Itt azonban be kell tartani a hosszú élelmezésügyi várakozási időket. A Sumi-Agro Hungary Kft. talált egy jó megoldást. Központileg kért szükséghelyzeti engedélyt saját készítménye, a Topsin – Metil felhasználására. Itt az engedélyeztetés költségét is magára vállalta a cég. A termelőnek így is be kell jelentenie a permetezés tényét a növényvédelmi hatóságnál, de fizetnie nem kell érte.

A szójaállományok bőséges csapadék és a nedves mikroklíma következtében fogékonyak a fehérpenészes szárrothadásra. Az érés is el fog húzódni az évjárat hatásának következtében (bőséges csapadék, kevesebb napfény).

Ahol a betegség megjelent, mindenképpen érdemes a védekezést elvégezni, mert a várható kár lényegesen nagyobb, mint a védekezésre felhasznált szer és kijuttatás költsége.

 

Szójamag Kft.
Dr. Bárány Sándor ügyvezető
Növényvédelmi szakmérnök

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.