fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

stearaA Lajtamag Kft. és a Saatbau Linz kínálatában megtalálható igen korai, korai, valamint középérésű szójafajták közül termőterületének és felhasználási igényeknek megfelelően választhat.

Fajtakínálatunkban szereplő középérésű fajtáink közül a Steara kiemelkedően magas terméspotenciállal rendelkezik, mely jó választás lehet a fehérje programban résztvevő gazdálkodók számára. Kiemelkedő termőképességű fajtáink közül a leghosszabb tenyészidejű. Rendkívül jó hozamot biztosít az ország déli területein, de más szójatermő vidéken is jól alkalmazható (lásd az alábbi táblázatban). A középérésű csoport elején érik, de termésmennyisége eléri vagy meg is haladja a későbbi érésű fajtákét. Így a tenyészidő és a termőképesség kiváló kombinációját testesíti meg. Elhúzódó, csapadékos évjáratban deszikkálás ajánlott.

Oltott vagy csávázott vetőmag esetén a műtrágya igénye a következőkép alakul:

  • 1 tonna magtermés eléréshez (egy közepes ellátottságú talaj esetében) a következő mennyiség szükséges: 28-33 kg N, 50-54 kg P2O5, 50-52 kg K2O műtrágya hatóanyag.

Sötét köldöke és apró magja miatt, főként takarmányozási alapanyag.

Ezermagtömege, növénymagassága és kezdeti fejlődése, valamint szárszilárdsága közepes. Viszonylag magas termetű növény, ezért nem mindig áll teljesen függőlegesen az állomány, azonban megdőlésre nem hajlamos. Virágszíne lila.

  • tenyészideje: 125-130 nap
  • ezermagtömege: 195-205 g
  • javasolt sortávolság: 45 cm

Szója vetőmagjaink rhizobium oltóanyaggal kezeltek, amely biztosítja a nitrogénkötő gümők kialakulását a növények gyökerein, mely hozzájárul a magas fehérjetartalom eléréséhez.
Ajánlott vetőmagnorma 450-500 ezer csíra/ha.

Termés, t/ha, 2016.
Hédervár 2,60
Margittasziget 5,46
Bak 3,48
Bóly 6,04


Forrás: Magyar Szója Nonprofit Kft., 2016.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.