fbpx
fejlec logo magyar    english   

A vadföldeken történő takarmánytermesztést igen sok érv támasztja alá. Az általános szabályok értelmében jár az Uniós (SAPS) és a Nemzeti (ToPUP) támogatás, illetve ezen túlmenően az FVM által meghirdetett pályázat (pályázati felhívás - vadgazdálkodási tevékenységek támogatása) lehetővé teszi, hogy a vadföldművelés igazolt költségeinek 50%-ig, amennyiben más egyéb vadgazdálkodást, vadélőhely fejlesztést segítő tevékenységekkel párosul.

A természetes élőhelyek méretében, minőségében történt, többnyire negatív változások miatt a vadak takarmányszükségletét csak mesterséges beavatkozásokkal, többek között a terület táplálékszolgáltató-képességének növelésével elégíthetjük ki. Erre különösen ott van szükség, ahol az állomány létszámát növelni, minőségét javítani kívánjuk, továbbá szeretnénk mérsékelni az elvándorlást. Mindezek indokolják, hogy vadföldjeinkkel jól gazdálkodjunk.

A vadgazdaságok, vadásztársaságok használatában (tulajdon, bérlemény) lévő szántók és gyepes területek kiválóan alkalmasak a vadállomány takarmányszükségletének kiegészítésére, illetve, hogy búvó- és fészkelő helyet biztosítsanak. A jól működtetett vadföld elősegíti a selejtezést, a szakszerű vadászatot, csökkenti a szomszédos szántók, kertészetek károsítását, a vad nemkívánatos mozgását, a faipari ültetvényekben a rügyvágást, kéreghántást, valamint pontosabban becsülhetjük az állomány nagyságát.

Vadlegelo    Vadlegelo2

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.