fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

Mesterséges Védősűrű

Dr. Szederjei Ákos és Dr. Studinka László méltán híres szakemberek a vadgazdálkodásban, apróvad élőhelyfejlesztésben. Számos szakcikkben, szakkönyvben értekeznek a védősávok, vadbúvók, fészkelőhelyek létrehozásának fontosságáról, kialakításáról, gondozásáról, amelyek az apróvad számára kétséget kizáróan a leghatásosabbak. Ezek lehetnek fákkal, cserjékkel kialakítottak, de talán gyorsabb és költséghatékonyabb a mezőgazdaságban termesztett növényekre alapuló vetett védősávok kialakítása. Ezek kialakítása leginkább gyógynövényekből ajánlott, hiszen e fajok a diverzitás növelése mellett fedezéket és táplálékot egyaránt szolgáltatnak azapróvad számára. (SZEDERJEI ÉS STUDINKA, 1962).

edeskomenynagy

E célra a gyógynövényfajok közül Magyarországon a legkönnyebben elérhető és termeszthető faj az édeskömény, mely mediterrán származású, nálunk elvadulva és termesztve is található. 4-5 évig élő (H), 1,5-2 méter magas, vadvédő-sávnak igen alkalmas, melegkedvelő növény. A tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, vályog- vagy homokos vályogtalaj optimális számára. Gyógynövény célú termesztés esetén aprómorzsás, kellő nedvességtartalmú vetőágyba március elején vetik a magvakat 42–48 cm-es sortávolsággal, 2-3 cm-es mélységbe, 8-10 kg/ha vetőmagszükséglettel. Vadbúvóhelynek vagy gyomelnyomási céllal pedig magasabb, 10-15 kg/ha vetésnormával ajánlott vetni. Jó talaj és kedvező időjárás esetén május végére zárt, jó gyomelnyomó állományt képez.

Vadgazdálkodási Alap

Az Országos Vadász Kamara által kiírt vadgazdálkodási alap tökéletesforrást nyújt vadgazdálkodónak és termelőnek egyaránt, hogy közös munkával vadvédőszegélyeket hozzanak létre. Az Országos Vadgazdálkodási Alap élőhelyfejlesztési pályázatában minden évben lehetőséget ad arra, hogy a pályázatban felhasználható növényekkel ezek a területek kialakításra kerüljenek.

 

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.