fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

A jelenlegi gazdasági és külpolitikai helyzetben talán a legfontosabb szempont a biztonság. Szükségleteink egymásra épülő hierarchiájában az egyik legjelentősebb tartópillér. Ennek, a mindenek felett álló biztonságnak a szerves része a gazdálkodás kockázatainak minimalizálása. Gyorsan változó klimatikusés ökonómiai környezetben élünk, ehhez alkalmazkodnunk kell. Rengeteg tanulsággal szolgált az idei év. Az országos termésátlagok aggasztó adatai felhívták a figyelmet a szűkös vetésszerkezet, az egyoldalú növényfaj-használat problémáira. Az 1. ábrán jól megfigyelhető az elmúlt 9 év vetésterületeinek és hozamainak változása. A már említett, gyorsan változó klimatikus tényezők szerepe könnyen megfigyelhető, a kukorica hozama és eredményessége meglepően alacsony szintre zuhant. Első tanulság  a diverzifikáció, tehát az alkalmazott növényfajok bővítése, amely nyilván idealista elképzelésnek tűnhet, tartós aszály esetén valamennyi számításba vehető kultúrnövény károsodik – víz nélkül nincs élet – azonban a teljes üzemet érintő károkat talán mérsékelhetjük. Az olajosnövények versenyében jelentős évjárathatás figyelhető meg. A 2022 őszén jelentkező őszi káposztarepce vetésterületének csökkenése leginkább a csapadékhiányból fakadó, korábbi negatív tapasztalatokból adódik. A napraforgó tavaszi esélyeit a műtrágyaárak, valamint a kora tavasszal jelentkező száraz időszakok biztosan befolyásolják majd. Itt fog találkozni a klimatikus és ökonómiai alkalmazkodás, ezt a folyamatot már elkezdtük a műtrágya vásárlás drasztikus viszszafogásával.

1bra

1. ábra Néhány fontos szántóföldi kultúra termőterülete és átlagos hozama


De hány ponton kapcsolódik ide a szója?

A szója a repcével ellentétben nem lett hirtelen növekedést produkáló, majd megtartó csodanövény. Ennek köszönhető, hogy azon a 60- 70 ezer hektáron, ahol termesztik, az eredmények egyre jobbak, az évjárat kitettség egyre kisebb. Elegendő tapasztalat gyűlt össze az érdemi ugráshoz. A kora tavaszi csapadékhiány a szója relatíve késői vethetőségét nem befolyásolja. A repcével vagy a napraforgóval ellentétben, a nitrogén műtrágyák áremelkedése a termesztés sikerességére nincs hatással. Rendkívül jó kultúrállapotú, nitrogénnel feltöltött talajt hagy maga után, így az utóvetemény őszi kalászos gabona extra hozama realizálódhat. Nem mellékes ökonómiai szempont a fehérjenövények után járó extra támogatás. Ehhez kapcsolódik a Lajtamag Kft. magyar szójatermesztés népszerűsítésében betöltött évtizedes szerepe. Dr. Nagy István agrárminiszter a hédervári szója fajtabemutatón felhívta a figyelmet az éves támogatási keret emelésére, így hektáronként a támogatás fajlagos értéke jövő évtől 237 euróra emelkedik. Így a szója az emelkedő inputanyagárak ellenére 1 tonna hektáronkénti termés felett biztosan eredményes növény. Az ökológiai és ökonómiai tényezők nem mellékes szerepét hangsúlyozandó a szója termelést korlátozó károsító nyomásnak nincs kitéve, így az extra növényvédelmi munkaműveletek anyagi és környezeti kockázata csekély.

2bra

2. ábra 5 helyszínen felvételezett többéves termés-adatsor átlagértékei

3. ábra Bettina (bal oldal) és Albenga (jobb oldal) 5 éves termésátlaga (t/ha) 2018-2022

De hogyan realizálhatóak igazán a szója előnyei?

A megfelelő genetikai hátérrel, amit a Lajtamag Kft. portfóliójában biztosan megtalál. Elsődleges szempont az évjáratbiztonság. Ezért méretjük meg a fajtáinkat minden évben a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szervezésében, az ország minden szegletében elvetett fajtasorokban. Nagy öröm, hogy a stabil genetikai háttérről 5 éves, országos adatsort közölhetünk (2. ábra). A legnagyobb hangsúlyt nem a relatív csúcstermésekre kell helyezni. A legfontosabb szempont a biztonság, az évjárat-stabilitás, amit a fajtáink biztosítanak. Az eltérő klimatikus viszonyok között (helyszínek és évjáratok oldaláról is) a Bettina és Albenga fajta termésátlagai igen kedvező, minimális szórást mutatnak, minden időszakban, magas szintű megtérüléssel. A 3. ábrán a szója esetében ritkán bemutatott 5 éves termésátlagok láthatóak, a fajtasornak otthont adó megyei bontásban.

Mely fajtákat ajánljuk?

A 00 csoport időbeli első képviselője az RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Másodvetésre is alkalmas. Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal. A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi. Az Albenga a 0-ás kategória elejéhez sorolható, prémium fehérje és olajtartalommal. Köldöke sárga, ezért humán felhasználásra is alkalmas. Jó kiegészítője a korábban érő fajtáknak, hiszen a virágzási ideje későbbre esik, ezzel, valamint nem determinált fejlődésével kimagaslóan kompenzálja a kedvezőtlen időszakokat. 

De hol vannak az ígért extra előnyök?


A Bettina érésidejéből következik, hogy az őszi kalászosok előtt elegendő idő marad a talajelőkészítésre, az extra nitrogéntartalom (amit a légkörből kötött meg, nem nekünk kell kijuttatni) és a jó kultúrállapot, a búza, különösképpen a durumbúza extra hozamában és fehérjetartalmában realizálódik. Akár desszikkálás nélkül is megkímélhetjük magunkat a különösen aktuális extra szárítási költségektől, az eddigiekben vázolt évjárat-stabilitással kiegészülve.


A legfontosabb azonban, az évek során kipróbált, az általunk, saját területen felszaporított, korszerű vetőmagüzemben feldolgozott genetikai anyagban, a szója vetőmagban rejlő biztonság.


Somody Gergő

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.