fbpx
fejlec logo magyar    english   
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

Magyarországon az éghajlati viszontagságok miatt a korai éréscsoportú (00, és 0) szójafajták termesztése kezd elterjedni. Még a nagy szójatermő területünk (Baranya) is az I.-es éréscsoport helyett a korábbi fajták felé tendál, hisz ezeket biztonságosabban lehet betakarítani. Érésgyorsító használata nélkül az őszi csapadékos időszak előtt nagy biztonsággal lekerülhetnek a szántóföldről, termésveszteség nélkül. Ezt a folyamatot vette észre a Lajtamag Kft., aki két új, modern genetikát képviselő fajtával nyújt segítséget a gazdáknak a biztonságosabb szójatermesztésben. A BETTINA és az ALBENGA az országos fajtakísérletekben már bizonyítottak 4,3 és 4,9 tonna/ha termésükkel. A cég saját területein termelt 3-4 tonna közötti nagyüzemi átlagok is a fajták jó termőképességét és stabilitását igazolják.

kep eresgyorsito nelku qyuuo

A két új fajta nem csak a modern genetika lévén emelkedik ki, hanem a nemesítésnél már a jelen szójatermesztésének igényeit is figyelembe vették.

  • Fontos a magas alsó hüvelyemelet, amely által növekszik a betakarítható termésmennyiség.
  • A magas terméspotenciál és a kimagasló beltartalmi paraméterek mellett fontos a szárstabilitás, amely a betakaríthatóságot könnyíti meg.
  • A fajták koraiságának köszönhetően általában deszikkálás nélkül termeszthetők, így a jobb betakaríthatóság szintén terméstöbblethez vezethet.

A szója vetőmagot a Lajtamag Kft. készre oltva hozza forgalomba, növelve ezzel a termésbiztonságot és a vetőmag minőségét. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot viszik fel a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él, és a légköri nitrogén megkötéséért felelős, amely ez által felvehető lesz a növény számára.

A BETTINA és ALBENGA fajták vethetők gabona sortávra, és akár 45 cm-es sortávolságra is, amely a fajták jó alkalmazkodó képességét igazolja. Gabona sortávnál a gyomirtó szerekre hagyatkozunk, így az alapkezelés és a felülkezelés időbeli pontos ütemezése a legfontosabb. A 45 cm-es sortávolság esetében többször be tudunk avatkozni mechanikus gyomirtással, ha problémát észlelünk.

kep eresgyorsito nelku mlyux

Az igen korai és a szuper korai tenyészidejű szóják egy másik felhasználási lehetősége a másodvetésben való termesztés. Egy korán lekerülő elővetemény (őszi árpa) után, még van elég idő egy rövid tenyészidejű szója termesztéséhez, ezzel extra profithoz jutva. Valamint a termőterületünknek is jót teszünk egy ilyen alternatív megoldással, mivel nitrogént hagyunk a talajban.

A Lajtamag kft. új szójafajtái választ adnak a modern szójatermesztés kérdéseire. Stabil és magas terméspotenciál mellett a jó betakaríthatóság garantálja a gazda számára, hogy jövedelmezően tudja termeszteni a vetésforgóba remekül beillő növényt, a szóját.

Forrás: Agrárágazat

 

 

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.