fbpx
fejlec logo magyar    english   
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

mezohir oxndNyár végi Szója Fajtabemutató Héderváron

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a Lajtamag Kft. a nyár végi szója-fajtabemutató sorozat hédervári állomására invitálta a környékbeli gazdálkodókat.

A színvonalas szakmai rendezvényt Seiwerth Márton a Lajtamag Kft. tulajdonos ügyvezetője nyitotta meg, aki ezen a szép szeptemberi napon hasznos szakmai programokat és jövőbemutató ígéretes eszmecserét kívánt a gazdálkodók és gazdasági társaságok képviselőinek.

A közvetlen támogatások aktuális kérdései

Az Európai Unió közös agrárpolitikára (KAP) fordított forrása egyre csökken, ami várhatóan a 2021-2027-es időszakra is igaz. A KAP fő törekvései és céljai azonban maradnak, amiben várhatóan új támogatási konstrukciók jelennek meg, mondta előadásában dr.
Vásáry Miklós, az Agrárminisztérium EU-referense.
A közvetlen kifzetések új rendszerében várhatóan lesz egy fenntarthatósági jövedelemtámogatás (SAPS), ami a jelenlegi alaptámogatásnak felel meg. Ehhez kapcsolódik egy kiegészítő jövedelemtámogatás, ami a kisebb területen gazdálkodókat segíti megemelt összeggel, hogy javuljon a versenyképességük.
A fatal gazdák kiegészítő jövedelemtámogatása továbbra is marad. Új elemként jelenik meg a környezeti és klímavédelmi célra fordított támogatás: a rendszer honorálná azokat a gazdálkodókat, akik többlet klímavédelmi vállalást tesznek. A közvetlen támogatási rendszer utolsó eleme a termeléshez kötött jövedelemtámogatás.
A kistermelői támogatásra a jövőben is számíthatnak az érintettek. A vidékfejlesztés területén a jelenlegi prioritások, irányok és tervek ezután is elérhetőek lesznek, habár kevesebb forrással.

mezohir zechoEgy olajfeldolgozó segíthetne itthon tartani a magyar szóját

Európában az elmúlt 7 évben 2,2-ről 4,3 millió hektárra nőtt a szója vetésterülete, ami az előrejelzések szerint a következő 7 évben is hasonló mértékben emelkedik. Hazánk szója-vetésterülete viszont jellemzően 60 ezer hektár körül stagnál. Meg kell tanulnunk hatékonyabban, magasabb termésátlaggal termelni, hívta fel a fgyelmet előadásában Polgár Zoltán, a Galldorf Zrt. kereskedelmi igazgatója.
A hazai szójadaraimport körülbelül 440 ezer tonna. Ezt a mennyiséget csökkenthetnénk azzal a 170-180 ezer tonnával, ami hazánk termelése, viszont nem található Magyarországon olajfeldolgozó. Emiatt az itthon előállított GMO-mentes szója kétharmada exportra megy.

Népszerűsítsük a szójatermesztést!

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület kiemelt céljai között szerepel a GMO-mentes magyar szója hazánkban tartása, a jelenlegi vetésterület növelése és a termelők információval való ellátása, ismertette célkitűzéseiket Bányai Tibor elnökhelyettes. Fontos továbbá a szójatermesztés népszerűsítése, bemutatók szervezése, valamint a szakma véleményének megfogalmazása, s annak továbbítása a törvényhozók felé.

mezohir xryyÚjdonságok a Lajtamag kínálatában

A gyakorlati bemutatón a vendégek a Lajtamag porfóliójának kettő új, Bettina és Albenga szójafatáját is megtekinthették. Mindkettő az igen korai éréscsoportba tartozik, s hektáronként 4 tonna körüli terméseredményre képesek. Általában biztonságban beérnek, s deszikkálás nélkül is betakaríthatók.

A kimagasló hozamú Bettina

A nagyon magas termőképességű Bettina az igen korai éréscsoportnak inkább az elején érő szójafajta. Kezdeti fejlődése gyors, középmagasra nő (70-90 cm), virága lila, az alsó hüvelyei középmagasan helyezkednek el (12-16 cm). Magpergésre nem hajlamos, betegségeknek jól ellenáll. Termése nagyszemű, nagy ezermagtömeg (190-210 gramm) jellemezi, köldökszíne világos, fehérjetartalma magas: 35 – 39%, Olajtartalma szintén kimagasló: 21 – 24%.

A kirobbanó teljesítményű Albenga

A magas, akár 4,5 tonna/hektár feletti terméspotenciálú Albenga az igen korai éréscsoport jellemzően végén érő fajtája. Közepesen magas, kiváló állóképesség jellemezi, megdőlésre nem hajlamos. Az Albenga kezdeti fejlődése nagyon gyors, bokrosodóképessége közepes. Magja nagy, sárga köldökű, humán felhasználásra is alkalmas. Fehérje- és olajtartalma magas. Fehérjetartalom: 36 – 39%, Olajtartalom: 22 – 24%. Szklerotíniával és peronoszpórával szemben nagyon ellenálló.

Forrás: mezohir.hu

71599388 1724990494301477 3948624079598125056 o71546348 1724990620968131 7347359012343513088 o

 

 

 

 

 

 

 

 

 


mezohir mgrpmezohir qtsu

 

 

 

 

 

 

 

 

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.