fejlec logo magyar    english   
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

Megbízható genetikák a Lajtamag Kft. forgalmazásában

A Lajtamag Kft. már több mint 25 éve foglalkozik vetőmagok termeltetésével, feldolgozásával és forgalmazásával. Ez idő alatt – gondos fajtaválasztással – rendkívül széles vetőmagkínálatot alakított ki, melynek részei őszi és tavaszi kalászos gabonák, kukorica, napraforgó, szója, olajtök, repce és különféle zöldtrágyakeverékek. Jelen írásunkban az őszi káposztarepce vetőmagpalettáját mutatjuk be.

repce lajtamag

Minőség, termésbiztonság

A Lajtamag forgalmazásában a Saatbau Linz nemesítőházának három kiváló hibridje és egy élenjáró repcefajtája érhető el Magyarországon.

Az innovatív, ausztriai központú vállalat a pannon régió adottságaihoz adaptált genetikákat hozott létre, és azokból kimagasló értékű vetőmagokat állít elő. E vetőmagok kiszerelésével és hazai forgalmazásával a Lajtamag Kft. foglalkozik. A hibridrepce-vetőmagok rovarölő szerrel csávázottak.

A termékpalettán szereplő Graf, Clarus és Hycolor hibridrepcék, a Labrador pedig fajtarepce.

  • A Graf gyors korai fejlődésű, nagy olajhozamú, stabil termésű korai hibrid. Sok elágazást, sűrű becőréteget nevel. Betegség-ellenállósága kiváló, ami kifejezetten jól érvényesül fóma és fehérpenész esetében.
  • A Clarus szintén korai hibrid, amely kimagasló magtermésre képes. Betegségekkel – különösen fehérpenésszel – szembeni ellenállósága kiváló, akárcsak szárszilárdsága és télállósága.
  • A Hycolor hibridet nagy magtermés és magas olajtartalom jellemzi. Erős gyökérzetének köszönhetően a szárazságtűrése jó, betegségeknek jól ellenáll. A téli hideget jól bírja, kora tavaszi regenerálódóképessége kiemelkedő.

Mindhárom hibridet nagyon intenzív korai fejlődés jellemzi, ezért későbbi (szeptember 10. körüli) vetésre is alkalmasak.

  • A Labrador intenzív technológiákban a hibridek szintjén teljesítő fajta, magas olajtartalommal és stabil szárral, erős gyökérzettel.

Viszonylag késői virágzású, így a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny, érése azonban gyors és egyöntetű. Érésidejét tekintve középkorai fajta. A négy bemutatott repce közül Magyarország valamennyi, repcetermesztésre alkalmas vidékére kiválasztható az adott tájegység adottságainak és az alkalmazott termesztéstechnológiának legmegfelelőbb. A döntésben segítséget nyújt a Lajtamag Kft. szaktanácsadó csapata.

Stabilan terem

Szigetközben, Püski, Dunaremete és Kisbodak határában gazdálkodunk, meszes, semleges kémhatású öntéstalajokon. A területeink tápanyaggal közepesen feltöltöttek, és rendszeres trágyázással igyekszünk is a tápelemek szintjét megtartani, a növényeket megfelelően kiszolgálni. Az éves csapadék mennyisége ebben a tájegységben 350 és 450 mm között szokott lenni, ami a repcének önmagában kevés, de a Duna közelsége némileg ellensúlyozza ezt. A reggeli időszakban rendszeresen igen magas a levegő páratartalma, és viszonylag magas a talajvíz szintje is, bár ez utóbbi a Duna elterelése óta érezhetően csökkent.

Régóta foglalkozunk repcetermesztéssel, a Lajtamag által forgalmazott Graf hibridet pedig 2014-től termesztjük a szövetkezetben. Bár kisebb területen más hibridek azóta is előfordulnak náluk, a Graf a meghatározó.

A mi adottságaink között a Graf stabilan terem 3-3,5 tonnát hektáronként. Ezzel a termésszinttel a környékünkön jóval az átlag felett vagyunk, talán azt is kijelenthetem, hogy a mennyiséget és a minőséget tekintve a vezető gazdaságok közé tartozunk. Nyilván ezt nem lehet egy az egyben a hibridnek tulajdonítani, hiszen a termés az agrotechnika számos elemétől függ, de azért a genetikai háttér is fontos tényező.

Betegség-ellenállóságát tekintve szintén elégedett vagyok a Graf hibriddel. A szárbetegségekkel (fehérpenész, fómás szárrák) nem sok bajunk van. A szárbetegségeken túl a becő védelmére is nagy figyelmet fordítunk: az állandó párás klíma eleve hajlamosító tényező a gombás fertőzésekre, de ha ezt tetézi egy enyhébb jégverés is, akkor jól jön a gombaölő szeres védelem.

Tóth István
növénytermesztési termelési irányító
Püski Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet

Forrás: Agrárunió

 

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.