fbpx
fejlec logo magyar    english   
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

2022. január 1-jétől indul az AKG 3 éves ciklusa, amely 2024. 12. 31-ig tart. Ennek a programnak a keretein belül a gazdák számos kötelező és választható vállalásnak eleget téve extra támogatásokat vehetnek igénybe. A választható vállalások között szerepel például a tartós zöldugar és a méhlegelőszegélyek fenntartása, valamint a zöldtrágyanövények termesztése is.

biborhere

Bíborhere

Az itt használható keverékekhez és a zöldtrágyanövények termesztéséhez nagy mennyiségű komponensre van, vagyis inkább lenne szükség. Európa-, de talán világszinten hiány van lucernából, herefélékből, mustárból, olajretekből. Az USA-ban Oregon állam a legnagyobb vöröshere- és lucerna-előállító. A rég nem látott szárazság és kedvezőtlen körülmények hatalmas termésbeli kiesést okoztak, épp ahogy Európában (Franciaországban) – de akár Magyarországot is említhetnénk.

facelia3

Facélia

Az új támogatási kiírás kedvez az innovatív gazdáknak, akik a zöldtrágyázásban nem csak egy kötelező feladatot látnak, hogy megkaphassák az alaptámogatást. Az eddig nem látott magasságokba szökött inputanyagárak is ösztönözhetik a gazdát egy alternatív növény termesztésére, kiszakadva a kukorica – kalászos – repce – napraforgó körforgásból. A négyszeresére növekedett nitrogén ára elgondolkodtató, és arra késztet, hogy olyan növényt termesszünk (vetőmag-előállítás céljából), amely sokkal kevésbé inputanyag-igényes.

mustar

Mustár

A tavalyi évben egy átlagos facélia-, mustár-, olajretek-, bíborheretermés mellett magas hektárszintű árbevételt tudtak a gazdák realizálni, kevés ráfordítás mellett. A Lajtamag Kft. céltermeltetést végez vetőmag-előállítás céljából. Cégünkkel – amely vetőmagot állít elő – együttműködve az anyamag elvetésétől a betakarításig (az áru átvételéig) kontrollált körülmények között végezheti a termelő a „szaporítást”. És ami egy más terménnyel szemben előny, hogy a termeltetési ár fix. A termeltetés elején megkötött szerződésbeli ár adott, és nem függ a terménypiaci helyzettől. A céltermeltetés révén próbálunk gondoskodni a jövő vetőmag-alapanyagairól, hogy ezeket felhasználva a gazdák megfelelhessenek a zöldítési kiírásoknak, és a többlettámogatásokat igénybe vehessék.

olajretek

Olajretek

Kérdése van? Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akiknek elérhetőségét a www.lajtamag.hu/hu/elerhetosegeink oldalon találja.

 

 

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.