fbpx
fejlec logo magyar    english   
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: facebookyoutubeinstagram

A zöldtrágyanövények fokozott kedveltsége összefügg azzal, hogy felhasználásuk támogatott: az EFA-területek megvalósításában meghatározó ökológiai jelentőségű másodvetésekre, illetve az AKG-ban előírt zöldtrágyanövények vetésére, zöldugar fenntartására. A zöldtrágyakeverékek szerepe azonban messze túlmutat a támogatási feltételek „kipipálásán”. Alapvető feladatuk a talajállapot megőrzése/javítása, a tápanyagok feltáródásának, megőrzésének elősegítése.

zoldtragya

Hatásuk a talajra

A megfelelően összeállított zöldtrágyakeverékek - néhány termesztési alapszabály betartásával - sokrétű szolgálatot tehetnek a gazdálkodóknak. Melyek ezek?

 • A talajt takarással védik a szél-, vízerózió és az intenzív csapadék szerkezetromboló hatásával szemben, jelentősen csökkentik a tápanyagok kimosódását, télen pedig a talajt a kifagyó fajok elhalt maradványai mulcsként fedik.
 • A többféle növényfajból álló keverékek gyökérzete széles rétegben átszövi a talajt, az erőteljes és mélyre hatoló gyökérzetű fajok lazítják is azt.
 • A talajszerkezetre gyakorolt hatással a többletvíz elvezetése hatékonyabb, a vízmegtartó képesség javulása pedig a száraz periódusokban hálálja meg magát.
 • A keverékeket alkotó növényfajok feltárják a különféle tápelemeket, azokat a mélyebb rétegekből „visszahozzák” a következő kultúrnövény gyökérzónájába.
 • Növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, a gyökérzetet kolonizáló mikroszervezetek révén gazdagítják a talajéletet, árnyékoló hatásukkal, a gyökérzet által kiválasztott anyagokkal segítik működését. Az elhaló gyökérzet táplálékot biztosít a talajmikrobák számá-ra, hozzájárulva azok túléléséhez, a megfelelő csíraszám fenntartásához is.
 • A gazdagabb talajélet a talajban túlélő kórokozók gyérítésében is szerepet játszik, de az egyes növényeknek közvetlen gyérítő hatásuk is lehet különféle károsítókra, mint például a facéliának a fonálféregfajokra.
 • A hosszan virágzó keverékek hasznos élő szervezetek (például beporzó rovarok) számára nyújtanak élő- és táplálkozóhelyet.
 • A keverékekben szereplő pillangós fajok a talaj nitrogénkészletét gazdagítják.

Felhasználásuk

A zöldtrágyakeverékek megválasztásakor és a technológia kialakításakor az alapvető céloknak (másodvetésű zöldtrágyakeverék, többéves zöldugar, méhlegelő) és a körülményeknek megfelelően kell dönteni. Köztesnövényként alkalmazott keverékeknél vegyük figyelembe a következőket.

 • A másodvetésnek 60 napig a táblán kell maradnia, de nem gátolhatja az utána következő kultúra elvetését. Más vetésidő, illetve fajösszetétel ajánlott a következő főnövény őszi vagy tavaszi vetése esetén.
 • A vetésidőhöz kell illeszkednie a másodvetésű fajok kelési tulajdonságainak, fejlődési erélyének.
 • A keverékben szereplő fajok megválasztásánál arra is ügyelni kell, hogy sem a megelőző, sem a következő kultúrával ne legyenek közös betegsé-geik, kártevőik, mert akkor azok túlélését, felszaporodását segíthetik.

Zöldtrágyakeverékek minden célra

A zöldítés és az AKG előírásainak is megfelelő vetőmagkeverékek sorát kínálja a Lajtamag Kft. A közel 30 éves családi vállalkozás a környezettudatos mezőgazdaság elkötelezett híve, évtizedek alatt kialakult tapasztalattal rendelkezik a zöldtrágyanövények termesztésében, vetőmagok előállításában, feldolgozásában. Ennek eredményeként generációk szakismerete épült egymásra, és ezért is egyedülálló, amit a Lajtamag kínál: több évtizedes kutatáson és fejlesztésen alapuló, folyamatos innováció a zöldítés terén is.

És hogy miért ajánljuk a Lajtamag Kft. keverékeit? Mert egyet jelentenek a generációk tapasztalatára épülő innovatív, mégis megbízható, magas minőséggel. A Lajtamag professzionális országos szaktanácsadó hálózata segíti a gazdákat a keverékek kiválasztása mellett a legoptimálisabb technológiák összeállításában, figyelembe véve a speciális termőhelyek és időjárási körülmények igényeit.

A Lajtamag Kft. zöldtrágyanövényekből saját nemesítésű, elismert fajtákkal is rendelkezik. A cég kínálatában a termesztési tapasztalatoknak, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ökológiai másodvetésekhez, zöldugar és méhlegelők létesítéséhez alkalmas keverékek is rendelkezésre állnak. A különböző keverékek összetétele lehetővé teszi, hogy minden elő- és utóveteményhez megtaláljuk a megfelelőt, és az a talaj védelmét, a talajállapot javítását a legjobban szolgálhassa, illetve megfeleljen egy-egy gazdaság specifikus elvárásainak.

A Lajtamag korai (tavaszi, nyár eleji) vetéshez javasolt keverékei a Zöld víz és Egyéves méhlegelő, késői vetéshez ajánlott a Zöldítő páros, Takarékos Zöld. Mindkét vetési időpontra alkalmas a Zöld trió és a Zümmögő zöld keverék.

Az egyes keverékek pontos összetételéről, optimális felhasználásáról, a hektáronként elvetendő mennyiségekről részletes információk találhatók a Lajtamag Kft. honlapján.

Forrás: Agrárunió

arlista

zoldtragya

szoja

Ügyfélportál

Partnereink

hedervari lovasklub

agroinform


logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.