fbpx
fejlec logo magyar    english   

A zöldítés változásai

A 2017. évi egységes kérelemig módosításokra kell számítani. Kifejezetten a magyar gazdálkodók mozgásterének növelése érdekében, az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listáját kibővítik olyan fajokkal, mint a négermag vagy a sziki kender. Annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, egy 60 napos fenntartási időszakot írnak majd elő.

Már módosult előírások:
A szeptember 30. után betakarított vagy beforgatott másodvetés, ökológiai jelentőségű másodvetés vagy zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés betakarítási vagy beforgatási időpontját a következő évi egységes kérelem benyújtásának időpontjáig kell bejelenteni. A gazdálkodók számára további tehermentesítést jelent, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetés esetében eltörölték a beforgatást megelőzően a tervezett beforgatás bejelentésének kötelezettségét.


Termeléshez kötött közvetlen támogatások (növénytermesztés)

Pontosították a szaporítóanyag fogalmát:
Szaporítóanyag: vetőmag, palánta, dugvány, gumó, hagyma vagy hagymagerezd. (A gumó eddig nem szerepelt köztük, vélhetően erre a jövő évben bevezetni szándékozott burgonya termeléshez kötött támogatás miatt volt szükség.)

Eltörölték azt az előírást, miszerint a minősített szaporítóanyag felhasználását bizonyító dokumentumokat csatolni kell a támogatási kérelemhez, viszont azokat a kiállítástól számított 5 évig meg kell őrizni, és ha a mezőgazdasági termelő által megadott adatok alapján nem állapítható meg a minősített szaporítóanyag előírt mennyiségben történő felhasználása, úgy az MVH helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatja a dokumentumokat.

A minősített szaporítóanyag felhasználásának igazolása esetén pontosították, hogy mely dokumentumokat kell mellékelni a számlához, ha maga a számla nem tartalmazza a fajra, fajtára, mennyiségre és a tételazonosítóra vonatkozó adatokat, melyek a következők (vagylagosan valamelyiket szükséges csatolni):

  • a minősített szaporítóanyag címkéje,
  • a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó csomagolás,
  • a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó szállítólevél, palánta kísérő okmány (ez utóbbi új lehetőség),
  • a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó minőségi bizonyítvány vagy
  • a számla kiállítója által kiadott olyan cégszerűen aláírt dokumentum, amely tartalmazza a számla számát, kiállításának dátumát, az eladó és a vevő azonosításához szükséges adatokat, valamint a számlán szereplő tételekhez kapcsolódóan a fajra, a fajtára, a mennyiségre és a tételazonosítóra vonatkozó adatokat.

Változott az is, hogy ahol szükséges feltüntetni/megadni, ott már nem kizárólag a fémzárszám, hanem az ún. tételazonosító megléte a követelmény, mely a minősített szaporítóanyag-tétel azonosító adatait tartalmazó egyedi számsor, azonosító szám.

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.