fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

mustar 355x355Hazánkban is bevezetésre került a KAP legújabb reformja, amelynek eleme a zöldítés. Majd két év telt el a 2015-ös bejelentések óta, amelyben a gazdálkodóknak meg kellett felelni az új előírásoknak: az ökológiai célterület (EFA = ecological focus area) kijelölése, a növény diverzifikáció, illetve az állandó gyepterület megőrzése.

Az ökológiai célterületekről elmondható, hogy a legtöbben a tábla szintű elemekkel való teljesítést választották, azon belül a legnépszerűbb a nitrogénmegkötő növények, valamint az ökológiai másodvetés voltak, de sok gazdálkodó választotta a parlagterületet is, mint alternatíva.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy hazánkban az EFA- terület 2016-ban 487.000 ha volt, amelyből:

  • 214.000 ha nitrogénmegkötő növény,

  • 188.000 ha másodvetésű keverék,

  • 85.000 ha parlagterület volt.

Ökológiai másodvetés hatásai

Arra azonban kevesen gondoltak az elmúlt két évben, hogy egy jól megválasztott és a vetésforgóba illesztett másodvetéssel nem csak az előírásokat teljesítik, hanem megtörhető bizonyos kórokozók és kártevők fejlődési ciklusa, mint például a fonálféreg, gyökérgolyva, cserebogár pajor terjedése a talajban. A hazai piacon kapható, másodvetésre alkalmas keverékek összeállítása során nem csak a fent leírtakat tartották szem előtt a szakemberek illetve a forgalmazók, hanem az egyes növényekkel elérhető kedvező hatásokat is. Fontos, hogy a köztes növények megőrizzék a tápanyagot az utóvetemény számára, védjék a talajt a víz- és szélerózió ellen, javítsák a talaj hő-, levegő-, és víz háztartását, valamint a talaj szerkezetét.

facelia 355x355Nitrogénmegkötő növényekkel kombinálva a keverékek javítják a talaj C/N arányát. A zöldtrágyanövények hatására a talajban található heterotróf mikrobákat felszaporodnak, így a leforgatott zöldtömeget azok gyorsabban képesek lebontani.

A tévhittel ellentétben a köztes növények nem zsigerelik ki a talajokat, hanem a talaj felső termőrétegében tartják a tápanyagokat, illetve a felvehető (diszponibilis) vizet csupán átmenetileg vonják el a növekedésükhöz. A zöldtrágyázással kialakuló megfelelő talaj pórusméret nagyobb mértékű vízhasznosulást és vízmegőrzést tesz lehetővé, így összességében pozitívan hat a talaj vízmérlegére.

Leforgatás után, nagy zöldtömeg esetén, a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes mikrobiológiai készítményeket vagy 20-30 kg/ha nitrogént kiszórni a területre, de ez végeredményben nem jelent többlet műtrágyát.

A zöldtrágyanövények, akkor képesek kifejteni a fent leírt pozitív hatásukat, ha megfelelő a négyzetméterenkénti növényszám; vizsgálataink alapján keveréktől függően pl. a facélia esetén 100-220 db/m2 már elegendő talajborítottságot biztosít, amellyel a gyomelnyomó képesség is érvényesül. A keverékek összeállításánál ezek a szempontok is figyelembe vételre kerültek, ezért a vetőmag normát (keveréktől függően 15-25 kg/ha) ajánlott betartani és nem spórolni a vetőmagon.

Hazai vetésforgó

Hazánk jelenleg gabona centrikus termesztést folytat, így a legtöbb ökológiai jelentőségű másodvetésre alkalmas növény jól illeszthető a legtöbb vetésforgóba, és tartható a július 1-től október 1-ig terjedő vetési időszak. Köztesnövény esetében arra kell figyelni, hogy legalább két növényfajból álljon a keverék és a fajok megfeleljenek a 10/2015. (III.13.) FM rendelet 3. mellékletében felsoroltaknak. A másodvetés zöldtrágyaként vagy téli talajtakaró (TAKARÉKOS ZÖLD) növényként is hasznosítható. A téli talajtakarás nagy előnye, hogy fokozottabb erózió elleni védelmet, valamint vízmegőrzést és vízhasznosulást tesz lehetővé. Hátránya, hogy tavasszal kevesebb idő áll rendelkezésre a talajmunkák elvégzésére.bukkony355x355

Az alkalmazandó keverék kiválasztását szakmai szempontok (vetésforgó, rendelkezésre álló idő, terület adottságai) és ne a keverék ára szabja meg! Sokan nem veszik figyelembe, hogy az ökológiai másodvetéssel tulajdonképpen a vetésforgó elemeit bővítik, tehát a keverék (az alkotó elemek, növényfajok) kiválasztásánál az egészséges vetésváltás szempontjait kell mérlegelni. A nematóda rezisztens mustár és olajretek fajták vagy keverékek választásánál figyelni kell az őszi veteményre, mert például repcénél, napraforgónál problémát okozhatnak a közös kártevők és kórokozók, de a facélia különböző komponensekkel keverve igen jó megoldásnak bizonyulhat (ZÖLD TRIÓ, ZÖLD NITROGÉN, ZÖLD VÍZ) még kertészeti kultúrák előtt is. A cián tartalmú vegyületeknek köszönhetően – amelyeket a facélia gyökere termel – ugyanazt a hatást biztosítja, mint a mustár vagy az olajretek. A facélia további előnye, hogy nem fásodik, gyorsan képez nagy zöldtömeget és könnyen a talajba forgatható.

Fontos szempont, hogy úgy válasszuk meg a köztesnövényt, hogy a főnövény hozamára és minőségére a legjobb hatással legyen. A választék igen gazdag, de gyorsan szűkül, mihelyt az alábbi szempontokat is figyelembe vesszük:

  • főnövény kiválasztása,

  • köztesnövény vetésének módja,

  • köztesnövény vetésének ideje,

  • gyomelnyomó képesség,

  • bedolgozásának ideje és módja.

olajretek355x355Összegzés

Jelenleg igen elhamarkodott lenne a zöldítés során alkalmazott köztes növények hatásairól pozitív vagy negatív véleményt formázni, mert fejlődésük, hatásuk csak hosszútávon mérhető. A fönt leírt szempontok figyelembevételével azonban elmondható, hogy a köztes növények lazítják az intenzív növénytermesztés vetésforgóját, megóvják talajaink termékenységét, sőt fokozzák azt, biztosítják a biodiverzitás növekedését, hozzájárulnak a környezetvédelemhez és még számos pozitív hatást fel lehet sorolni!

Igen gyors borítottságot és zöldtömeget biztosít a facélia   pohánka – bíborhere, illetve rozs – facélia   bíborhere, de jó kombinációnak bizonyul a pohánka - facélia - négermag vagy a facélia - pohánka - Moni borsó tartalmú keverékek. Ezek nem csak jó vízgazdálkodásúak, de a nitrogénmegkötő növényeknek köszönhetően a tápanyag-gazdálkodás (N-megkötés) is javítható. Finom, sűrűn elágazó hajszálgyökereikkel átszőve a talajt, javítják annak szerkezetét és hozzájárulnak a talajélet aktiválásához. Nagy előnyük még, hogy a szélsőséges klímájú és talajadottságú területek kivételével az ország nagy részén, a legtöbb vetésforgóba jól illeszthetőek.

Növénytermesztésben érdemes elgondolkodni az alábbi lehetőségeken, mint tábla szintű ökológiai terület megvalósítása:

1 év 2 év 3 év 4 év 5 év
 tavasz  nyár  ősz  tél  tavasz  nyár  ősz   tél  tavasz   nyár  ősz   tél  tavasz   nyár  ősz   tél  tavasz   nyár  ősz   tél
1 Kukorica Őszi kalászos   Zöldtrágya Kukorica Őszi kalászos Zöldtrágya Kukorica  
2    Őszi repce
Zöldtrágya Őszi kalászos   Zöldtrágya Kukorica Őszi kalászos Őszi repce
3 Kukorica Őszi kalászos   Zöldtrágya Napraforgó Lucerna
4 Kukorica Őszi kalászos   Zöldtrágya Szója Kukorica Őszi kalászos Zöldtrágya
5 Kukorica     Szója Őszi kalászos   Zöldtrágya  Kukorica   Szója Őszi kalászos

 

 

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.