fbpx
fejlec logo magyar    english   

A köztesnövények termesztésével nemcsak a talajeróziót és a tápanyagok talajból való kimosódását lehet csökkenteni, hanem a talajállapotot is lehet javítani, a tápanyagokat mobilizálni és a talajéletet optimálisra növelni. Ezen felül a köztesnövények a főnövény hozamát is képesek növelni.

A Felső Ausztriai Mezőgazdasági Kamara évek óta kutatásokat végez a gazdálkodókkal együttműködve a köztesnövények termesztéséről. A kutatások eredményeképpen a következő ajánlásokat teszik:

1.    Sok fajtából álló keveréket vessünk

A sok fajból álló keverékek jobban tudják hasznosítani a talajban rendelkezésre álló erőforrásokat, mint az egy fajból álló vetések. Biztosabban, gyorsabban és jobban növekednek – még kedvezőtlenebb körülmények között is. Ezen kívül a keverékek előnyben vannak a biomassza képzésben, a tápanyagok raktározásában, a gyomelnyomásban és a gyökeresedésben.

2.    Vigyázni kell a vetésforgó betegségekkel

Ahhoz, hogy a főnövény betegségei ne növekedjenek, a köztesnövény keverékek egyes kultúráinak különböző növénycsaládokba kell tartozniuk. A keverék tartalmazhat keresztesvirágúakat (repce, mustár, olajretek), de gabonaféléket, és hüvelyeseket is. Ha a keverék többféle növényfajt és növénycsaládot tartalmaz, akkor a betegségek kockázata jelentősen csökkenthető.

3.    Védik a talajt a szél és vízeróziótól

A talaj felső rétegeinek védelmének ökonómiai előnyei is vannak, mivel sok munka és még több tápanyag invesztálódik a talaj ezen részébe. A köztesnövények segítenek csökkenteni a szél és a víz talajelhordó hatását, így a tápanyagban gazdag és értékes talajt a felszínen tartják.

Szélerózió: A fiatal növények levelén még nem teljesen érett a viasz védőréteg, ezért nagyon érzékenyek a homokszemek okozta mechanikai sérülésekkel szemben. A szélerózió egy további veszélye a talajveszteség és a fiatal növények sérülése mellett, a talajbetegségek elterjedése.

A szélcsatornákban végzett kísérletek jól mutatják, hogy a sárga mustár zöld állománya, éppúgy, mint az elhalt növényi részei jelentősen csökkentik a szélsebességet, ezzel a szélerózió okozta károkat jelentősen mérséklik.

Vízerózió: A vízerózió okozta károk ellen a köztesnövények kétféle védelmet nyújtanak:
A levelek csökkentik az esőcseppek becsapódási erejét a talajra. Erős esőzésnél a fedetlen talajon, az esőcseppek szétroncsolják a talajrészecskéket és ezzel a talajszerkezetet is károsítják. A talaj felső része „megfolyik” és nem tud több vizet elnyelni. A víz összegyűlik és nagy sebességgel folyik tovább a mélyebb szintekre, ahol csatornákat árkokat képez.

4.    A különböző talajszintekig érő gyökerek által javul a talaj levegő és vízháztartása

Az olajretek és a sárgamustár például 3-4 talajszinten keresztül gyökerezik, körülbelül 1,20 méter mélyen. Ezáltal csökkenti a talajtömörödést, javítja a talaj levegő háztartását és jobb vízgazdálkodást eredményez. A köztesnövényeknek sokkal sűrűbb állományuk van, mint a főnövényeknek (olajretek például 160 növény/m2), így a gyökeresedésük kimondottan intenzívebb, mint a kukoricáé, vagy a repcéé.

 

 

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.