fejlec logo magyar    english   

Több fontos változás is történt a zöldítés és a termeléshez kötött támogatások igénylésénél 2017. márciusában.

A zöldítés esetében a nitrogénmegkötő és nem nitrogénmegkötő növények keverékében az 50%-ot meg kell, hogy haladja a nitrogénmegkötő növény. A csíraarányt a gazdálkodási naplóval kell igazolni.

A nitrogénmegkötő növényfajok esetében a termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-jétől szeptember 30-ig, az egynyári növények esetében április 1-jétől május 31-ig – szója esetében május 15-től július 15-ig, zöldborsó és lóbab esetében május 1-jétől május 31-ig, közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig – tart. tehát ebben az időszakban a növénynek mindenképpen jelen kell lennie a területen.

A nitrogénmegkötő növényekkel, azok keverékeivel vagy a nitrogénmegkötő növényekkel és nem nitrogénmegkötő növények keverékeivel bevetett ökológiai jelentőségű területként figyelembe vett területen a minősített szaporítóanyag felhasználását a
a) a minősített szaporítóanyag címkéjének másolatával vagy
b) a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával
kell igazolni, és a minősített szaporítóanyagot igazoló dokumentumokat öt évig meg kell őrizni, amelyeket a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében jogosult ellenőrizni.

Tehát a kérelemhez ezeket nem kell becsatolni, de a címkék másolatát vagy a minősítést igazoló bizonyítványt meg kell őrizni.

Az ökológiai jelentőségű másodvetésnek a vetéstől számított legalább hatvan napig jelen kell lennie a mezőgazdasági termelő földterületén.

Az ökológiai jelentőségű másodvetésként figyelembe vett területen a 3. melléklet szerinti növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását
a) a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. melléklete szerinti gazdálkodási napló GN01, GN06, GN17, GN18 és GN19 betétlapjaival,
b) a minősített szaporítóanyag címkéjének másolatával vagy
c) a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával
kell igazolni, és a vetőmagok felhasználását igazoló dokumentumokat öt évig meg kell őrizni, amelyeket a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében ellenőrizhet.

Az ökológiai jelentőségű másodvetésű növények közé bekerültek az alábbi növényfajok:
Sziki kender (Crotalaria juncea L.)
Négermag (Guizotia abyssinica)
Abesszin vagy etiópiai mustár (Brassica carinata)
Fekete zab (Avena strigosa)
Pannonbükköny (Vicia pannonica)
Len (Linum usitatissimum)
Takarmánybaltacim (Onobrychis viciifolia)

Érdemes a kérelemben az ökológiai fókuszterületek tervezésénél több másodvetést betervezni, hogy a későbbiekben legyen lehetőségünk ott megvalósítani, ahol a leginkább megfelel majd a vetésforgónak.

A termeléshez kötött támogatások esetében az idei évtől nincs lehetőség támogatást igénybe venni az olajretekre.
Fontos, hogy a számlán szerepeljen a faj, fajta, fémzárszám (tételazonosító), és a mennyiség, amennyiben az adott kultúrára igénybe szeretnénk venni a támogatást. Azonban a számlát nem kell becsatolni az egységes kérelemhez!
Amennyiben nincs számla (pl. termeltető vagy termelői csoport nevére szól a számal), akkor a vonatkozó 9/2015. (III.13.) FM rendelet 14.§ 5) bekezdése alapján kell eljárni.
Kizárólag spárga, torma és mezei borsó esetén kell a gazdálkodási naplót becsatolni a minimális szaporítóanyag igazolására.

Több növény esetében csökkent a vetőmagnorma. Vásárlás előtt ellenőrizze a vonatkozó jogszabályban a hektáronkénti minimum vetőmagmennyiséget, nehogy emiatt essen el a támogatástól!

Fontos, hogy a szemes fehérje-takarmány növények esetében a betakarítást követő 2 héten belül, de legkésőbb november 15-ig meg kell küldeni a hivatal részére a gazdálkodási vonatkozó lapjait a terméshozam igazolására.

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.