fbpx
MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

fejlec logo

magyar    english  

valaszut elott a szojatermesztok 1 500x500Jövőre a szóját termesztő gazdálkodóknak választaniuk kell, hogy a magasabb terméshozam vagy az extra juttatás éri meg jobban. Aki a zöldítési támogatás mellett dönt, az vállalja, hogy nem alkalmaz semmilyen vegyszeres kezelést a támogatott területen.

Az Európai Bizottság rendelete szerint ugyanis a parlagon hagyott területek és az ökológiai másodvetés, valamint az erdőszélek menti határsávok mellett például a szója-, a borsó- és a lucernaültetvényeken sem használhatnak permetszert azok a gazdák, akik a terület után úgynevezett zöldítési támogatást igényelnek.

A korlátozás 2018. január 1-én lép hatályba, ezért már a következő vetésforgónál figyelembe kell venni a kötelezettséget.

valaszut elott a szojatermesztok 2 500x375A brüsszeli rendelet szerint ezt a kettős juttatást csak akkor vehetik igénybe a gazdálkodók, ha vállalják, hogy permetszerek nélkül termesztik a szóját. A normál területként nyilvántartott szántóföldön alkalmazott technológiát nem befolyásolja ez a döntés. Sorközműveléssel – növényvédő szer nélkül is nagy biztonsággal termeszthető a szója bizonyos tájegységeken. Ahol nem lehet a gyomok elleni védekezést sorközműveléssel megoldani, illetve a biztonságos betakarításhoz szükséges a vegyszeres növényállomány szárítása (deszikkálása), ott érdemes a zöldítési kötelezettséget más formában vállalni.

valaszut elott a szojatermesztok 3
A hektáronként 45 ezer forint alaptámogatást nem befolyásolja a korlátozás, ahogyan a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételei sem változnak. Ez utóbbi jogcímen az idén várhatóan hektáronként 60 ezer forintra számíthatnak a szójatermelők.


Kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

 

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.