fejlec logo magyar    english   

Zöldtrágya útikalauz cikksorozat
3. rész - Nem pillangós zöldtrágyanövények jelentősége és alkalmazási lehetőségei

Előző cikkünkben megismerhették azon nitrogén gyűjtő növényeket, amelyek alkalmazhatók zöldugarnak, zöldtrágyának és ökológiai jelentőségű fő- illetve másodvetésként. Jelen cikkünkben szeretnénk bemutatni azokat a zöldtrágyának, ökológiai célú fő- és másodvetésre alkalmas növényeket, amelyek nem kötnek meg nitrogént az utóvetemény számára, azonban javítják a talaj szerkezetét, valamint annak levegő-víz-szerves anyag tartalmát és arányát. Kevesen tudják, hogy egy jó köztes vetéssel vagy fővetésű zöldtrágyával pótolható az a kisebb mennyiségű szerves anyag, amely az intenzív mezőgazdasági gyakorlatban folyamatosan lekerül a termőterületekről. Ezáltal a folyamatosan csökkenő a humusz tartalom valamelyest mérsékelhető. Az arid klíma még nagyobb kihívást jelent hazánkban, amely még nagyobb precizitásra és körültekintőbb zöldtrágya növény választásra kényszeríti a gazdálkodókat. Sokan tévesen még mindig azt gondolják, hogy a zöldtrágyázás egy szükséges rossz, amely csak bosszúságot és többlet költséget jelent.

A zöldtrágya és ökológiai jelentőségű fő- és másodvetésű növények:

 • elősegíti a morzsalékos talajszerkezet kialakulását,
 • kötött talajon javítja a talaj rossz fizikai tulajdonságait (tömörödöttség, pórustérfogat, levegő- és hőgazdálkodás),
 • csökkenti a tömörödöttséget, mert gyökérzetével behálózza a talaj felső, művelt rétegét;
 • a mélyebben gyökerező növények az altalajt fellazítják, elősegítik az utóvetemény gyökereinek a mélyebbre hatolását;
 • a mélyre ható gyökérzet révén, az altalajban egyébként nehezen hozzáférhető tápanyagokat mobilizálják, feltárják, átalakítják, ami a zöldtrágyanövény elbomlása után az utóvetemény számára felvehető állapotban marad a talaj felső, művelt rétegében, így mérsékelhető a szükséges műtrágyamennyiség;
 • a szerves maradványok lebomlásakor CO2 és szerves savak keletkeznek, amelyek hozzájárulnak a talaj nyers tápanyag-készletéhez,
 • csökkenti a művelt rétegből könnyen oldódó tápanyagok kimosódását (pl. nitrátok), mert a tápelemek szerves kötésbe kerülnek a gyökérzónában;
 • javul a talaj N-ellátottsága, amennyiben pillangós zöldtrágya növényeket is tartalmaz a köztesvetés vagy a zöldtrágyakeverék,
 • gyarapszik a talaj szervesanyag tartalma;
 • védi a talajt víz- és szél erózióval, illetve a beiszapolódással szemben;
 • egyes zöldtrágya növényeknek (olajretek, mustár) nematicid hatása van;megfelelő állománysűrűség és fejlettség mellett gyomelnyomó hatás is érvényesülhet.

Jelen cikkünkben bemutatásra kerülő növényekkel a fent felsorolt pozitív hatásokat el lehet érni. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy vannak köztük olyanok, amelyek nem minden vetésforgóba illeszthetők a köztes kártevők és betegségek miatt. Ezekre, azonban a legtöbb esetre van alternatív megoldás, amely más nem kívánt hatást nem vált ki az adott területen. Sok növény pedig gyökértrágyaként is igen hasznos lehet egy-egy kultúra számára.Az idei évben várhatóan hét növényfajjal bővül az alkalmazható fajok listája, amelyek közül a sziki kender, a pannonbükköny és a baltacím alkalmazhatóságát a pillangós növényeket tárgyaló előző részünkben ismertettük. Jelen cikkben bemutatjuk a négermag, a fekete zab, az abesszin vagy etiópiai mustár és a házi len tulajdonságait zöldtrágyaként.

zoldtragya utikalauz 3 1 mustar 197x197Fehér mustár (Sinapsis alba):
A leggyakoribb komponens a zöldtrágya keverékekben, mert gyorsan fejlődik, a talajjal szemben nem igényes, de nem ajánlott futóhomokon, szikes és erodált talajon elvetni. Kiváló mulcstakaró az őszi talajelőkészítésig. Mérsékelten nematicid hatású. Utóveteménye kalászos kultúra vagy tavaszi vetésű növény legyen. Keresztes virágú után ne vessük, mert közös kártevőik miatt problémát jelenthet a földi bolha és a repcedarázs álhernyója. Olajretekkel párosítva gazdaságos zöldtrágyanövény.
Nagy zöldtömeget augusztusi vetéssel lehet kapni. A júliusban vetett mustár hamar virágot hoz, és nem képez megfelelő zöldtömeget.

Előnyei:
Gyors fejlődése miatt rövid időn belül borítja a talajt. Jól kombinálható más növényekkel, mint például négermag, herefélék, komlós lucerna, facélia, zab. Azonban erőteljes fejlődése miatt az ilyen keverékekben nem szabad túl nagy arányban vetni. Szélsőséges talajok kivételével, mindenhol sikerrel alkalmazható. Sűrű növényállománya kiválóan borítja a talajt, ezzel is gátolva a gyomosdást, illetve a víz- és szél erózió hatásait. Erőteljes és mélyre hatoló gyökere a tápanyagokat a művelt rétegben tartja, megakadályozva a további bemosódást. 

zoldtragya utikalauz 3 2 olajretek 197x197Olajretek (Raphanus sativus L.var.oleiformis Pers.):
Igen kedvelt zöldtrágyanövény. Jól társítható más keresztesvirágú vagy nem olajos komponensekkel. Talajjal szemben igénytelen, homokos talajon is alkalmazható. Kiváló az aszálytűrőképessége, mely lehetővé teszi a korai kalászosok utáni augusztusi vetést is. Gyorsan fejlődik és jó a gyomelnyomó képessége. Nematicid hatása miatt kedvelt elővetemény burgonya és más zöldségfélék termesztésében. Az őszi kalászosok számára az olajretek után könnyen, jól elmunkálható talaj jelenti a kedvezőbb feltételeket.

Előnyei:
Nagy zöld- és gyökértömegének köszönhetően kiváló szerves anyag utánpótló növény. Mélyre hatoló, erős gyökérzetének köszönhetően lazítja a talajt, valamint gyéríti a cisztaképző fonalféreg számát. Kedvezőtlenebb talaj- és éghajlati viszonyok között is megfelelően fejlődik.

Takarmányrepce (Brassica napus var. annuus):
Másodvetésben, zöldtrágyanövényként vegetatív fázisban marad. Mellékgyökérzete sűrűn átszővi a talajt, míg főgyökérzete 15-30 cm mélyre lehatol. A középkötött talajokat kedveli.
Zöldtrágya értéke felér az olajretekével. Vetésénél azonban figyelni kell, hogy legyen csapadék, mert aszályos időben nehezen vagy egyáltalán nem kel ki. Jó előveteménye kalászos vagy tavaszi vetésű kultúrának.

Előnyei:
A nagy zöldtömeg és a gazdag gyökérzet együttesen jelentős szervesanyag pótlást jelent a talaj számára. Humuszban gazdag, jó víz- és levegőháztartású, könnyen művelhető földet kapunk tavasszal, amelyen kitűnő minőségű magágy készíthető az utóvetemény számára.

faceliaFacélia (Mézontófű) (Phacelia tanacetifolia):
Középkötött és lazább talajokon termeszthető. Ideális körülmények között herével és pohánkával társítva segíti és gazdagítja a talajéletet. A gyökérzónában található micélium telepek jól jelzik a talajban végbemenő pozitív változást, amely a javuló vízháztartásra és a vízben oldott ásványianyagokra enged következtetni. A micéliumok   a gyökerek körül képződő mikorrhiza gombák   által kiválasztott kémiai vegyületek a növények fejlődésében és a növényvédelemben is nagy szerepet játszanak, mert javítják a növények tápanyagfelvételét és ellenálló képességét.
A facélia gyors fejlődésű, kiváló mézelő növény és jól illeszthető a vetésforgóba. Kiváló előveteménye kalászos és kapás kultúrának egyaránt. Az első fagyokig érdemes talajba dolgozni.

Előnyei:
A beállt sűrű bundaszerű állomány rendkívül jól árnyékolja a talajt, megakadályozva a száradást, gyomosodást. Ősszel és tavasszal is kiválóan leforgatható, mert a gyökér- és zöldtömeg könnyen és gyorsan lebomlik. Kertészeti kultúrák előtt is tökéletes elővetemény.
Jól kombinálható más növényekkel, mint például rozs, herefélék, bükköny, pohánka, komlós lucerna, zab, mustár, stb. További előnye, hogy korai másodvetésű zöldtrágyaként is alkalmazható (júliusi vetéssel), mivel nem érzékeny a nappalhosszúságra.

zoldtragya utikalauz 3 4 pohanka 197x197Pohánka (Fagopyrum esculentum):
Sokan hajdinaként ismerik. Rövid tenyészideje miatt, remek komponens zöldtrágyanövénynek és köztes vetésben. Méhlegelők kedvelt kiegészítő növénye. Hűvös, nedves éghajlaton fejlődik a legjobban, de száraz, meleg területeken is szép állományt hoz. Északon és a keleti régió magasabb fekvésű területein egyaránt termesztik. Érzékenyen reagál a hidegre, a hőmérséklet  fagypont alá süllyedésével gyorsan elpusztul. Tenyészideje rövid, csupán 10-12 hét.

Előnyei:
Gyökérrendszere kiválóan lazítja a talajt, mert viszonylag mélyre hatol (30-50 cm) és sűrűn elágazik. Bármely őszi vagy tavaszi vetésű növénynek kiváló előveteménye. Lágyszárú hajtásai gyorsan elbomlanak, így a zöldtrágya hatása szinte azonnal jelentkezik. A pohánkának és bomló maradványainak allelopatikus hatását több vizsgálattal már igazolták. Jól kombinálható facéliával, bükkönnyel, herefélékkel.
Zöldtrágya keverékek értékes összetevője, mert semleges növény, a júliusi vetést és a viszonylag száraz talajt is jól tolerálja. Amennyiben megfelelő nedvesség áll rendelkezésére akár a vetést követő 3. napon csírázik.

rozsRozs (Secale cereale):
A gyengébb hozamú termőtalajok növénye. Igen jól alkalmazható támasztó- és zöldtrágya növényként, mert gyorsan bokrosodik, jó a gyomelnyomó képessége és nem igényel különösebb növényvédelmet sem.

Előnyei:
Sűrűn behálózza a talajt bojtos gyökérzetével, javítva ezzel a talaj vízgazdálkodását. Jól társítható más növényekkel, mint például facéliával és bíborherével, bükkönyfélékkel. Dinamikus fejlődésének köszönhetően, gyorsan és egyenletesen borítja a talaj felszínét. Gyökértrágyaként a talaj humusztartalmát gazdagítja, valamint fokozza a talajéletet.

zoldtragya utikalauz 3 6 negermag 197x197Négermag (Guizotia abyssinica):
A négermag (nigermag, feketemag vagy mungó) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, hazánkban kevébé ismert növény. Napjainkban Etiópiában és Indiában termesztik nagy területen, főként olajáért. Európában és Amerikában madáreleségnek és zöldtrágyanövénynek használják.
Egynyári növény, a környezeti hatásoktól függően kb. 0,6-1,8 m magasra nő. Virágai a hajtások végén fejlődnek, világos sárga színűek. Rövidnappalos növény. Gyökérzete a talaj felső 30-40 cm-ét szövi át.
A meleg, mérsékelten száraz és a nagy csapadék ellátottságú területeken is jól termeszthető. Apró magja a csírázáshoz kevés nedvességet igényel, általában 3-5 napon belül csírázik. A laza és a nehéz agyagos talajokon is szépen fejlődik, az optimális pH 5,5-7,5 között van. Már a korai fagyok is károsítják.

Előnyei:
Zöldtrágyaként júliusban érdemes elvetni, ekkor augusztus végétől kezd virágozni, így nálunk nem képes magot érlelni. A virágzás idején bedolgozva, a zöldtömeg könnyen lebomlik. Nagy előnye, hogy gyorsan fejlődik, jó gyomelnyomó képességű és erőteljes mikorhizza rendszerrel rendelkezik. A vetésforgó megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy Rhizoctonia és Sclerotinia érzékeny.

Abesszin mustár (Brassica carinata):
Az abesszin vagy etiópiai mustár a káposztafélék családjába tartozik. A fekete és a vadkáposzta kereszteződéséből jött létre. Glükozinolátok és erukasav tartalma magas. Virágát a méhek szívesen látogatják. Zöldtrágya értéke a fehér mustáréhoz hasonló.

Előnyei:
Talajra nem igényes, könnyű és nehéz talajokon is alkalmazható. Mélyen gyökerező növényként talajlazító hatású. Augusztus második felétől vetve képes nagy zöld- és gyökértömeg fejlesztésére, így humuszgyarapító. Virágzás elején javasolt a talajba dolgozni.

zoldtragya utikalauz 3 7 hazi len 197x197Házi len (Linum usitatissimum):
A len a lenfélék családjába tartozó kétszikű növény, amelyet olajáért, rostjáért és drogjáért termesztenek.

Előnyei:
80-110 cm mélyre hatoló karógyökere van, azonban a gyökértömeg nagy része a felsőbb rétegekben helyezkedik el. Zöldtrágyaként vetve talajlazító, talajszerkezet javító és erózió elleni védelemben van szerepe. Rövidnappalos növényként júliustól vethető másodvetésben. A legtöbb növénynek jó előveteménye.

 

Fekete zab (Avena strigosa):
A fekete vagy homoki zab a mediterrániumról származó fűféle, amely Európában is régóta ismert. mint takarmány, energianövény, illetve zöldtrágya.
Nagyon erőteljes bokrosodó képesség és levelesség jellemzi.. Gyökérzet tömegének nagyobb hányada a talaj felső rétegében fejlődik.

Előnyei:
Zöldtrágyaként alkalmazva számos előnyös tulajdonsága van. Kezdeti fejlődése gyors, ezért már korai gyomelnyomással lehet számolni, amelyet magról kelő gyomok esetében allelopatikus hatás is erősít. Jó talajborítása miatt talajvédő növényként tarják számon. Árpa sárga törpeség vírussal szemben rezisztens. Számos fonalféreg fajjal szemben rezisztens, illetve gátolja a fejlődésüket. Nagy mennyiségű nitrogént halmoz fel, a C:N aránya alacsonyabb, mint az őszi gabonaféléké. Bedolgozása kalászolás előtt javasolt.

Írta:
Nagy Nikoletta Edit
okleveles agrármérnök

Dr. Aranyi Nikolett Réka
növénynemesítő

A zöldtrágya útikalauz cikksorozat előző részei:
1. rész - Zöldtrágya növények alkalmazásának és felhasználásuknak szabályozása hazai vonatkozásban
2. rész - A zöldugar, a zöldtrágya, illetve az ökológiai jelentőségű fő- és másodvetésű növények jelentősége, alkalmazása

arlista

Zöldítés kalkulátor

Zöldítés és jogszabályok

GAZDALKODOI KEZIKONYV

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.