Zöldugar technológia és alkalmazásának előnyei

szept 5, 2023 | Tudástár

A Lajtamag Kft. kínálatában található zöldtrágya és zöldugar (valamint méhlegelő) keverékek mind a zöldítés, mind az AKG előírásainak megfelelnek és teljesítik a velük szemben támasztott követelményeket. Melyek ezek?

A zöldtrágya és a zöldugar is vetett növénykultúrákat jelent. Árvakelés nem számít pl. zöldtrágyázásnak.

A keverékek összetételét a terület adottságai, a vetésszerkezet és az elérendő hatások szerint érdemes megválasztani. Zöldugar esetében figyelembe kell venni, hogy legalább három egymást követő évig, legalább három fajból álló magkeveréket kell elvetni, amely legalább egy pillangós fajt is tartalmaz. Fontos tudni azt is, hogy az AKG-ban megvalósított zöldtrágyázás nem egyezik meg a zöldítésben alkalmazott zöldtrágyázással. A zöldítésben a zöldtrágyázást ettől függetlenül kell elvégezni! Az AKG-ban, a horizontális támogatások esetében kötelező 5 év alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya, vagy baktériumtrágya kijuttatása. Zöldtrágya növény termesztése esetén az önálló növényfajt vagy a keveréket legkésőbb virágzáskor a talajba kell forgatni. A zöldítésben a zöldtrágya– ökológiai jelentőségű másodvetésként – vetésideje július 1 és október 1 között van, beforgatásának pedig a következő főnövény vetése előtt elég megtörténnie. Ezáltal a zöldítésben lehetőség van a talaj téli mulcs takarására.

A zöldugar és a zöldtrágyázás alkalmazásának hasonló céljai vannak. Mindkettővel elősegíthető a talaj regenerálódása, termékenységének fenntartása, hiszen nincs magfogás és növényvédő szer használat. Használatukkal nem csak a növényi biodiverzitás fokozódik, hanem élőhelyként szolgálnak a hasznos szervezeteknek, élőlényeknek (egyes rovarfajoknak, hüllőknek, kétéltűeknek, madaraknak). A különböző fajú növények jelenléte elősegíti a talaj hasznos mikroorganizmusainak és makro élőlényeinek térnyerését, hozzájárulva ezzel a kórokok talajban lévő nyugvó alakjainak csökkentéséhez. Az alkalmazott növények rövid időn belül takarják a talajt, védve azt a szél, illetve víz erózióval szemben, valamint csökkentve a gyomkonkurenciát. A növények különböző mélységben gyökereznek. A talajszerkezet javítása és a talajélet aktivitása szempontjából különösen fontos a felső 50-80 cm talajréteg gyökerekkel való átszövése. A nagy gyökértömeget adó fajok növelik a talaj szerves anyag készletét, így hozzájárulnak a humuszképződéshez. A növényi gyökerek által végzett talajlazítás javítja a talaj szerkezetét és növeli a víztartó képességet. Pillangós fajok alkalmazásával pedig növelhető a talaj nitrogén készlete, így csökkenthető a következő növény számára kijuttatandó műtrágya mennyisége.

Technológiai paraméterek:

ZÖLDUGAR 1

ZÖLDUGAR 2

,.Vetőmagnorma: 20 kg/ha

Vetés idő:

 

  1. Tavaszi telepítés: március első fele
  2. Őszi telepítés: augusztus 2. dekádjától szeptember első hetéig.

A legjobb megoldás ősszel előkészíteni a talajt és tavasszal (március első felében) elvetni a keveréket.

A másik lehetőség a magágy készítés után, szeptemberben történő vetés. A előkészítés során igyekezzünk minél porhanyósabb és minél gyommentesebb magágyat kialakítani.

A vetéshez apró magvak vetésére alkalmas gép szükséges.

A vetés után mindenképpen hagyjuk a növényzetet magot hozni, hogy a telepítés kellően megerősödhessen. Kaszáláskor sose vágjuk 10 cm-nél rövidebbre a növényzetet. Ahogyan minden évelő, lágyszárú kultúránál, a zöldugar növényeinél is figyelni kell arra, hogy ősszel megfelelő fejlettségű legyen az állomány és ne túl „nagy bundájú” növények menjenek a télbe.

 

Írta: Dr. Aranyi Nikolett Réka, Mándi Lajosné dr.