Kalászosvetőmagok a Lajtamag Kft. kínálatában

aug 14, 2022 | Tudástár

A Lajtamag Kft. több szegmensben kínál őszikalászos-fajtákat a mezőgazdasági termelők számára. Kimagasló termőképességű árpával (SU Ellen, Andoria), minőséget adó, bőtermő búzafajtákkal (ANTONIUS, ACTIVUS, FALADO) és durumbúzákkal (LUNADUR, LUPIDUR) segíti a termelők eredményes gabonatermesztését. A megfelelő növényvédelem és tápanyag-utánpótlás mellett a fajtaválasztás is nagyon fontos a sikeres gazdálkodásban.

A modern árpatermesztés alapvető követelményei

Fontos a kora tavaszi regenerálódás, az erős generatív hajlam, a jó alkalmazkodóképesség (gondoljunk csak a manapság sokszor emlegetett hektikus időjárásra) és a kimagasló beltartalmi paraméterek (magas hektolitersúly). Ezeknek a követelményeknek nagyon jól megfelel a Lajtamag által forgalmazott SU Ellen őszi árpa:

  • Betegség-ellenálló képessége nagyon jó, köszönhetően a vaskos, széles levélzetének.
  • Meghálálja az intenzív technológiát, de az extenzívebb körülmények között is jól teljesít.
  • Megdőlésre nem hajlamos, de, árpa révén, a szárszilárdítás ajánlott.

Az Andoria az árpák egy új generációját képviseli, amelynek újdonsága legfőképpen a vírusok elleni rezisztenciában érhető tetten. Az egyre könnyebben áttelelő vírusvektorok (levéltetvek, különböző rovarkártevők) jóval nagyobb károkat okoznak, terjesztve a sárga törpülés vírusát. Erre a problémára megoldás az Andoria, mert ez nem fogékony a terjesztett vírusra.

Su Ellen kalászos

Minőségi búzafajták

Egyik jeles képviselőjük az ANTONIUS. A jó hektolitersúlya mellett kiemelkedő fehérjetartalom jellemzi. Emellett a sikértartalma, az esésszáma és a P/L száma is a prémium kategóriába sorolja. Ezek a paraméterek rendkívül fontosak az olasz malmok számára, amelyek név szerint keresik az ANTONIUS búzát. Egészséges fajta, amely magas száron érik, de megdőlésre nem hajlamos. A bőtermő fajták közül az ACTIVUS fajtát kínálja a Lajtamag a gazdáknak. Ez egy korai, magas termőképességű fajta, melyben a magas termésátlaghoz általában malmi minőség párosul. Egészséges fajta, amely meghálálja az intenzív gazdálkodást.

Az elmúlt években általában a fő kérdés, amely a gazdák fejében megfogalmazódott, a „mit vessek?”. Bőtermő fajtát gyengébb beltartalommal, mert a piac úgysem fizeti meg a minőséget vagy javító búzát, remélve, hogy megéri, és megfelelő felár lesz a minőségi búzára? A legjobb megoldás, ha megosztjuk a kockázatot, és mindkettőből vetünk. Akad azonban egy alternatív megoldás a Lajtamag kínálatában.

A bőtermő-képesség és a kimagasló beltartalmi paraméterek a FALADO fajtában egyesülnek. A rendkívül jó termésstabilitás nagy terméspotenciállal és jó beltartalmi paraméterekkel egészül ki. Középmagas száron érő, egészséges fajta, megdőlésre nem hajlamos. Télállósága nagyon jó.

Falado kalászos

Évről évre változékony piac a durumé. Általában a jó üvegességgel és hektolitersúllyal rendelkező durumokat megfizeti a piac, és kereslet, igény is van rájuk. A LUNADUR és a LUPIDUR fajták már évek óta jó minőséget és megfelelő termésmennyiséget hoznak, extraprofithoz juttatva a termelőket. A magas fehérjetartalom mellett annak minősége is nagyon jó, vagyis a W, illetve a P/L értékek is az olasz piacnak megfelelőek. A kiváló beltartalmi értékei mellett fontos megemlíteni a kiváló télállóságukat, ami a durumok között kimagasló. Cégünk meghatározó az aprómagok és a zöldtrágyák területén.

Lunadur kalászos

A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítő keverékek használata, hisz ezzel meg tudja őrizni vagy javítani tudja termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza szerkezetét. Az állandó keverékeink mellett folyamatosan figyeljük a termelők igényeit, és tudatosan állítjuk össze egyedi komponenseinkből a szakmai szempontok alapján kialakított keverékeinket. A zöldítő keverékek rendelésének célegyenesébe értünk.

Tudatos zöldítés = jobb talajszerkezet.
Zöldítsen a Lajtamaggal!

Keresse kollégáinkat, akik segítenek a megfelelő keverék kiválasztásában!

Elérhetőségünk