Megoldások a takarónövények helyes alkalmazására

dec 14, 2023 | Tudástár

A regeneratív szemléletű mezőgazdaság, valamint az ún. egészséges talajállapot elérésének alapvető eleme a folyamatos növényborítás, a talajtakarás; a talajtakarásban alkalmazott fajok sokfélesége; a mindig jelen lévő, élő gyökérzet, amely elősegíti a kedvező talajállapothoz vezető folyamatokat.

Három szempontból

A hazánkban eddig – döntően zöldtrágyázás céljából – alkalmazott takarónövény-keverékek nem csupán szakmai, hanem kereskedelmi és támogatáspolitikai megfontolásból formálódtak termékké.

A fenti három alapelem sajnos nem mindig tud szorosan illeszkedni, ezért gyakran okozhat csalódást a „zöldítési technológia”, például a támogatási oldalról a 60 napos területen tartás a pohánka esetén gyakran jár nemkívánatos felmagzással. Kereskedelmi oldalról a cégek igyekeznek a legkedvezőbb hektárköltségű termékeket a gazdaságok rendelkezésére bocsátani, ebből adódóan a javasolt dózisok gyakran esnek szakmailag kifogásolható tartományba.

Mindaddig borítékolhatók a számottevő kudarcok, amíg a nem termelési, hanem talajjavítási célból létesített keverékeket csak szükséges rosszként, az elérhető legalacsonyabb szintű ráfordítással kezeljük.

Éppen ezért, amikor a támogatási rendszer gyökeresen átalakul, a társadalmi és agrárkörnyezeti kívánalmak új szintre lépnek, számadást kell végeznünk, át kell gondolnunk az eddig alkalmazott technológiákat, azután alkalmazkodnunk kell az új elvárásokhoz.

Ezen az úton az első lépésben újragondoltuk a takarónövény-keverékek receptúráit. Példaként a Talajmanna esetén ez több mint 7 millió csírát jelent, melynek 53%-a nitrogéngyűjtő pillangós. A Talajmanna eltérő habitusú herefélék komplexét tartalmazza. Alkalmazásával a teljes értékű talajtakarás megvalósítható. A lényeg az alkalmazott fajok tervezhetősége; a kellő borítás első lépése a megfelelő csíraszám, az ajánlott dózis ezt szavatolja. Amennyiben a keverék nagy arányban tartalmaz gyors növekedésű, nagy térfoglalású fajokat, akkor nem szükséges 6-7 millió csíra alkalmazása. Ebben az esetben az Ütős ötös keverék példáján az összetevők irányadó borításának arányait összegezzük.

Az alapja az egész rendszernek, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű vetőmagot a területre juttassuk. Az optimális csíraszám eléréséhez sorvetés szükséges. Az általunk forgalmazott keverékek esetében, saját vizsgálataink alapján az 1–3 cm-es vetésmélység egy menetben kielégítő eredményt hoz, de természetesen ne várjunk csodát szélsőségesen aszályos körülmények között. A fémzárolt, magas minőségű keverékeink jó alapot jelentenek, egyedi igények, helyszíni sajátosságok alapján az alkalmazott fajok száma bővíthető, akár nagy magvú fajta (tehénborsó, lóbab) külön menetben történő vetésével.

Szórva megvalósított kijuttatásnál a dózist célszerű 10–15%-kal növelni. A sekély bedolgozás ez esetben is szükséges a megfelelő, egyöntetű állományhoz.

Gyakori buktató a nem megfelelő növényi sorrend, például pillangósvirágú takarónövény-komponensekre is érvényesek a vetésváltási gyakorlatok, ezek pillangós főnövénnyel váltva nem hoznak kielégítő eredményt. Nem szabad elfelejteni, hogy sekélyre vetett, herbicidérzékeny fajokat alkalmazunk, így egy esetleges hiányos tőszám esetén a hosszú hatástartamú gyomirtó szerek is felelősek lehetnek a kudarcért.

A takarónövények vetésforgóba illesztése komplex technológia. Az elsődlegesen elérendő cél (téli talajtakarás, szerkezetjavítás stb.) alapján kiválasztható fajok és keverékek száma bőséges. Az optimálisan alkalmazható, elő-utó veteményhez, a vetésidőhöz és a terminálás idejéhez hangolható, akár másodlagos célokat (tápanyagfeltárás) is szolgáló komponensek kiválasztása nagy körültekintés igényel.

Talajmanna tömeg % kg/ha csíra/ha Ütős ötös tömeg % kg/ha csíra/ha össz norma
100 25 7 467 645 100 20 4 377 193 113
alexandriai here 10 2,5 757 576 homoki zab 20 4 210 526 5
perzsa here 10 2,5 2 500 000 mustár 35 7 1 166 667 58
facélia 20 5 3 125 000 pannon bükköny 25 5 125 000 6
rozs 50 12,5 390 625 perzsa here 5 1 1 000 000 10
bíborhere 10 2,5 694 444 facélia 15 3 1 875 000 34

Támogatáspolitikai változások

Támogatáspolitikai oldalról jelentős változások történtek. A takarónövények alkalmazásához legszorosabban kapcsolódó kötelező érvényű előírás a minimális talajborításra vonatkozó HMKÁ6. Eszerint fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után. Ehhez:

  • őszi kultúrát vagy másodvetést vetünk az agronómiailag indokolt időn belül;
  • fenntartjuk a tarlót, vagy másodvetést iktatunk a nyáron learatott és az ősszel vetendő kultúra közé, ha az agronómiailag indokolt időből már kicsúsznánk;
  • növény vagy tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével.

A legfontosabb konklúzió, hogy szeptember 30-ig valami mindenképpen borítsa a talajt (növényzet, tarlómaradványok, mulcs).

Egy jól vetésforgóba illesztett takarónövény alkalmas a fenti előíráson túlmenően a vetésváltásra vonatkozó kritériumok teljesítésére is.

A legnagyobb változás azonban az, hogy 2024-ben a HMKÁ8 előíráshoz kapcsolódóan a szántóterület 4%-án kötelező lesz parlagterületet kijelölése. Ezen a területen január 1. és augusztus 31. között csak tisztítókaszálást és mechanikai gyomirtást szabad végezni. A kaszálékot sem lehet lehordani a területről a fenti időszakban.

Tekintsük át, milyen lehetőségeink vannak a talajtakarásos parlag létrehozására!

  1.  Talajtakaró növényzet vetése.
  2. Méhlegelő és vadvirág vetése.
  3. Tarlómaradványok és spontán megjelenő növényzet fent hagyása.

„A parlagterületen a talajtakarásnak a talaj szempontjából leghasznosabb és leginkább kívánatos módja a vetett/telepített talajtakaró növényzet.” Forrás: Agrárminisztérium közlemény: (cdn.kormany.hu/uploads/ sheets//3/3f/3f9/3f960da5e145579aecbc81c42db18db.pdf). A spontán megjelenő gyomnövényzet sok későbbi probléma forrása lehet. A 6. országos gyomfelvételezés alapján a parlagfű nagyarányú megjelenésére számíthatunk, amit akár 5-6 alkalommal végrehajtott kaszálással tudunk csak kordában tartani. Azt se felejtsük el, hogy a nem megfelelően kezelt parlag növénykórokozók és kártevők elszaporodásához kedvező feltételeket biztosíthat.

Az Agrárminisztérium által előzetesen kiadott táblázatban találhatóak a parlagon alkalmazható fajok (ezek közül több is csak keverékben vethető). Ez alapján az alábbi keverékeink megfelelnek az új kritériumoknak, tervezhetőek, a talajszerkezetre és a tápanyag-gazdálkodásra kedvező hatásúak.

Amennyiben több évre tervezi a parlag létesítését:
  • Takarékos parlag keverékünket azoknak a gazdálkodóknak állítottuk össze, akik kontrolláltan szeretnék teljesíteni az AÖP előírásai szerinti parlagoltatást. Ennek értelmében január 01. – augusztus 31. között csak tisztítókaszálás végezhető a területen. A kaszálékot pedig nem szabad lehordani. Augusztus 31. után azonban az őszi kaszálék már elvihető a területről. Parlagkeverékünkben a pillangós komponenst a lucerna és a bíborhere képezi, amelyek nagy mennyiségű nitrogént kötnek meg. Az angol perje és az olaszperje jó talajtakaró fajok, amelyek megakadályozzák az eróziót és a gyomosodást.
  • Zöld ugar keverékünk esetén az első kaszálást célszerű május második felére időzíteni, az utolsó kaszálás ideje szeptember vége, október eleje, 10 cm tarlómagassággal.
  • Az AKG-területeken már jól bevált keverékünk az AKG-ugar, szálas 1 nem AKG-s parlagterületeken is alkalmazható, amely 3-4 évig tervezhető, gyommentes területet biztosít.
A fentieken túlmenően a döntőengyepalkotó fajokból álló sorköztakaró keverék is megfelelő választás lehet.
Takarékos parlag
összetevő fajok összetevő tömeg % összetevő fajok összetevő tömeg
angolperje 50 lucerna 10
olaszperje 30 bíborhere 10
ajánlott dózis: 30 kg/ha
vetésidő augusztus-október
tenyészidő 3 év
hatás erózióvédelem, gyomelnyomás, szerkezetjavítás, talajtakarás
 
Zöld ugar AKG-ugar, szálas 1
összetevő fajok összetevő tömeg % összetevő fajok összetevő tömeg
lucerna 45 lucerna 60
olaszperje 50 bíborhere 28
bíborhere 5 vöröshere 8
ajánlott dózis: 30 kg/ha fehérhere 4
ajánlott dózis: 25 kg/ha
vetésidő augusztus második fele
tenyészidő 3-4 év
hatás talajtakarás, erózióvédelem, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés
 
Zöld takaró 1 Zöld takaró 2
összetevő fajok összetevő tömeg % összetevő fajok összetevő tömeg
angolperje 60 vörös csenkesz 30
olaszperje 17 nádképű csenkesz 25
fehérhere 10 alexandriai here 15
nádképű csenkesz 9 fehér here 15
csomós ebír 4 angolperje 12
ajánlott dózis: 30 kg/ha szarvaskerep 3
ajánlott dózis: 20 kg/ha
vetésidő szeptember vége, október
tenyészidő 3-4 év
hatás erózióvédelem, gyomelnyomás, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés, talajtakarás
 

De mi történik, ha valamiért tavaszi telepítésre kényszerülünk?

Méhlegelő-keverék vagy vadvirágos keverék vetésével vagy telepítésével is létrehozható a talajtakarás.

A pihentetési időszak megtörhető, minősített szaporítóanyag felhasználása esetén a vetést április 15-ig el szabad végezni. Ne feledje, hogy az évelő méhlegelő-keverékünk őszi és tavaszi vetésre is alkalmas!

A méhlegelő-növényfajok listája a közlemény szerint megegyezik az AKG-ban már megismert méhlegelő kritériumaival.

Technológiai ajánlás: az utolsó kaszálást szeptember végéig javasolt elvégezni, 10 cm-es tarlómagassággal. Az állomány sávos kaszálásával elérhető, hogy egész évben legyen virágzó terület.

Évelő méhlegelő

összetevő fajok

összetevő tömeg %

összetevő fajok

összetevő tömeg

pohánka

20

bíborhere

10

baltacim

17

fehérhere

5

facélia

15

mustár

5

vöröshere

13

alexandriai here

5

lucerna

10

 

 

ajánlott dózis: 20 kg/ha

vetésidő

március, augusztus, szeptember eleje

tenyészidő

3-4 év

hatás

erózióvédelem, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés, talajtakarás

Amennyiben egy évre (őszig) tervezi a parlag fenntartását

Az előzetes közlemény alapján az alábbi áttelelő, de nem évelő komponenseket tartalmazó keverékeink javasolhatóak talajtakarásra:

Az egy évre tervezett parlag technológiáját az utóvetemény, valamint az elérhető leghosszabb és legteljesebb talajtakarás szempontjából célszerű megvalósítani. A rozs fenológiájához (hasban lévő kalász) igazított kaszálás/ szárzúzás megelőzi a nehezen kezelhető szár, valamint a felmagzás problémáját. A területen hagyott kaszálék talajtakarást biztosít.

A Takarékos zöldnél jóval magasabb csíraszám, valamint pillangósvirágú tartalom érhető el a talajvédő felhasználásával.

Takarékos zöld

Talajvédő

összetevő fajok

összetevő tömeg %

összetevő fajok

összetevő tömeg

rozs

76

rozs

43

bíborhere

20

bíborhere

32

facélia

4

facélia

15

 

pannon bükköny

10

ajánlott dózis: 30 kg/ha

vetésidő

szeptember

hatás

talajtakarás, erózióvédelem, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés

Mi történik, ha valamiért tavaszi telepítésre kényszerülünk, de ősszel már gabonát vetnénk?

Ahogy már említettük, méhlegelő-keverék vagy vadvirágos keverék vetésével vagy telepítésével is létrehozható a talajtakarás.

A pihentetési időszak megtörhető, minősített szaporítóanyag felhasználása esetén a vetést április 15-ig el lehet végezni.

Tavaszi vetésre jól bevált megoldás a méhlegelő létesítése. A sávos kaszálás ez esetben is hosszan virágzó állományt biztosít, jó talajtakarással.

Keresse bizalommal kollégáinkat, állunk rendelkezésre: https://www.lajtamag.hu/hu/elerhetosegeink

Talajmanna

ajánlott dózis: 25 kg/ha

vetésidő

szeptember

hatás

talajtakarás, erózióvédelem, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés

 

Egyéves méhlegelő

AKG-ugar, szálas 1

összetevő fajok

összetevő tömeg %

összetevő fajok

összetevő tömeg

pohánka

10

alexandriai here

10

bíborhere

20

olajretek

10

facélia

30

vöröshere

5

mustár

10

pannon bükköny

5

ajánlott dózis: 15 kg/ha

vetésidő

március, legkésőbb április 15

hatás

talajtakarás, erózióvédelem, szerkezetjavítás, tápanyag-megkötés

Somody Gergő