Szójafajtáink hozamának titka – avagy miért elengedhetetlen a vetőmagok oltása?

febr 22, 2024 | Tudástár

A Lajtamag kínálatában megtalálható szójafajták mindegyike oltott vetőmag. De mit is jelent ez valójában, és milyen előnyökkel jár a termesztés, valamint a növény egészsége szempontjából?
Garamszegi Tibort, a Szójakontroll szakértőjét kérdeztük az oltás tudományos hátteréről és az általunk is alkalmazott LiquiFix oltóanyagról:

„A pillangós növények a Rhisobiales baktérium rend tagjaival gyökéren keresztül szimbiotikus kapcsolatot képesek létesíteni, amelynek gyümölcse a növény gyökere és a baktérium által közösen létrehozott gümő. Ez a képződmény a légköri nitrogén megkötésére alkalmas. A gümő teljesítményével képes a növényt teljesen ellátni nitrogénnel, cserébe azért a szerves anyagért, melyet neki a növény szolgáltat. (Ez a „szimbiózis”-nak nevezett, két vagy több élőlény kölcsönös előnyökkel járó együttműködésének mintapéldája!) Minden pillangós növénynek megvan a maga szimbionta baktérium párja – egyes pillangósoknak több, másoknak csak egy baktérium faj. A szója párja a Bradyrhizobium japonicum faj. A szója Magyarországon nem őshonos növény, a szimbionta baktérium párja sem őshonos. Ebből következik, hogy a legtöbb esetben ezen szimbionta baktériumot is biztosítanunk kell a szójatermesztéshez a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő minőségben. Ezt a célt szolgálja a vetőmag oltása.

A megfelelő oltással nagy a valószínűsége annak, hogy szójaállományunk gyökérzetén működő gümők képződnek. Az ilyen állományok a gümő nélküli állományokhoz képest termésátlag tekintetében 1-1,5 t/ha mértékű versenyelőnyben vannak, termésük fehérjetartalma is jelentősen magasabb.

Nagyon komoly munka előzi meg egy oltóanyag piacra jutását. Ugyanis itt nem csupán arról van szó, hogy „ad hoc” kiválasztással „vadonélő” rizóbium törzsekből bioreaktorokban felszaporítják a szükséges mikroorganizmust. Az üzemszerű felszaporítást hosszadalmas izoláció, szelekció, tesztelés előzi meg. Ezzel olyan fajon belüli törzseket választanak ki, amelyek az abiotikus tényezőkkel szemben nagyobb tűrőképességűek, nitrogén megkötő képesség szempontjából magas teljesítménnyel dolgozó gümők létrehozására alkalmasak. A LiquiFix 120 folyékony, vetőmagüzemi oltásra használható szója oltóanyag, korszerű, az Egyesült Királyságban gyártott termék. Nemzetközi összehasonlításban is a legkiválóbb készítmények között szerepel. A vele kezelt vetőmag a kezeléstől 3-5 hónapig tartalmazhat kellő mennyiségű, infekcióra képes rizóbiumot megfelelő tárolási körülmények esetén. A LiquiFix 120 szójaoltóanyag AÖP pontot is ér.

Tapasztalataim alapján csupán a jó oltás és a megfelelő gümőképződés önmagában nem záloga a kiemelkedő termésátlagnak, de a 3-4 t/ha feletti hozam elérhetetlen a jó oltás és a gümők nélkül.”

Garamszegi Tibor
Agromerkur Kft.
a Legume Technology Ltd.
kizárólagos magyarországi forgalmazója